Πως να αντιμετωπίσετε με φυσικούς κυρίως τρόπους τα τσιμπήματα

 



Τι να κάνω αν με τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα; Πώς θα διώξω τα κουνούπια και τις μύγες; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αντιμετωπίσετε τον ιπτάμενο εχθρό με φυσικούς κυρίως τρόπους.

Ένα τσίμπημα μπορεί να έχει ως συνέπεια από έναν απλό κνησμό έως και αναφυλακτικό σοκ, στην περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός. Πολλά έντομα μάλιστα με το τσίμπημά τους ενδέχεται να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα τη νόσο του Lyme, που μεταφέρουν τα τσιμπούρια. Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες με το τσίμπημά τους, όπως την ελονοσία, τον κίτρινο πυρετό και διάφορες ιώσεις. (Οι ασθένειες αυτές βέβαια είναι σπάνιες στη χώρα μας). Οι δε σκνίπες ενδέχεται να απειλήσουν το κατοικίδιό σας, αφού με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταδώσουν το καλααζάρ (kala-azar), που πιο σπάνια προσβάλλει και τον άνθρωπο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα έντομα

Κουνούπι: Τσιμπάει μόνο το θηλυκό. Τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι κνησμός και κοκκινίλα στο δέρμα, που περνούν από μόνα τους χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία.
Μύγα: Οι οικιακές μύγες συνήθως δεν τσιμπάνε. Οι μύγες που μπορούν να μας τσιμπήσουν και ιδιαίτερα τον Αύγουστο που γίνονται πιο επιθετικές, είναι αυτές των στάβλων. Με το τσίμπημα της μύγας μεταφέρονται μικρόβια που μπορεί να γίνουν αιτία κάποιας ασθένειας για τον άνθρωπο, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Η οικιακή μύγα μεταφέρει μικρόβια μέσω των τροφών τις οποίες μολύνει.

Μέλισσα ή σφήκα: Τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά επώδυνα και επικίνδυνα στην περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός.

* Αν έχει μείνει κεντρί μέσα στο δέρμα σας, βγάλτε το με ένα τσιμπιδάκι. Με τον ίδιο τρόπο απομακρύνετε από το δέρμα σας υπολείμματα του εντόμου, όπως τα πόδια ή τμήμα του κεφαλιού του.

* Βάλτε πάγο ή κάποιο παγωμένο επίθεμα πάνω στο σημείο που δεχτήκατε το τσίμπημα. Με τον τρόπο αυτό θα προκληθεί συστολή των αγγείων (αγγειοσύσπαση) και θα εμποδίσετε το δηλητήριο του εντόμου να επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, ο πάγος θα σας προσφέρει ανακούφιση.

* Προστατεύστε την πάσχουσα περιοχή από μόλυνση. Δροσίστε τη με άφθονο νερό και κατόπιν πλύνετέ τη με σαπούνι ή αντισηπτικό. Βάλτε κάποια αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή.

* Παρακολουθήστε την κατάστασή σας και αν εκδηλωθούν ανησυχητικά συμπτώματα (ζάλη, αδιαθεσία κτλ.) ενημερώστε το γιατρό σας. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας στην περίπτωση που το πρήξιμο ή ο κνησμός στην περιοχή δεν υποχωρούν μετά από μία-δύο μέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ Μην ξύνετε την περιοχή που σας έχει τσιμπήσει το έντομο. Ενδέχεται να προκαλέσετε μόλυνση ή άλλη δερματική βλάβη. Αν έχει μείνει το κεντρί του εντόμου μέσα στο δέρμα σας, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με τα νύχια, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να το σπρώξετε πιο βαθιά.

ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΟΙ

* Το “χτύπημα” του σκορπιού θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα, γιατί περιέχει δηλητήριο. Το τσίμπημά του προκαλεί τοπικό οίδημα και ορισμένες φορές αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Ως πρώτη βοήθεια τοποθετήστε στο σημείο που σας τσίμπησε ο σκορπιός λίγο πάγο, τυλιγμένο με μία πετσέτα.. Αν σας έχει τσιμπήσει σε κάποιο άκρο, περιδέστε το με ένα ύφασμα, ώστε να εμποδίσετε το δηλητήριο να κυκλοφορήσει στο υπόλοιπο σώμα… Δέστε το τόσο ώστε να περνάει κάτω από το ύφασμα το δάκτυλό σας για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ύστερα αναζητήστε ιατρική φροντίδα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.
* Οι περισσότερες αράχνες που βρίσκονται στη χώρα μας δεν είναι επικίνδυνες. Αν παρ’ όλα αυτά σας τσιμπήσει μιά αράχνη και αισθανθείτε αδιαθεσία, αντιμετωπίστε το τσίμπημά της, όπως αυτό του σκορπιού.
Φάρμακα που πρέπει να έχετε μαζί
Για να αντιμετωπίσετε κάθε λογής τσίμπημα, το φορητό φαρμακείο σας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα εξής:
* Μία αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή
* Αμμωνία
* Αν είστε αλλεργικοί ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης
* Τσιμπιδάκι

Παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοούμε
* Η Προσωπική μας ευαισθησία είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να εξετάσουμε, αν μας τσιμπήσει κάποιο έντομο. Στην περίπτωση που είμαστε αλλεργικοί, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα έντομα και ιδιαίτερα με τις μέλισσες και τις σφήκες, γιατί μπορεί να πάθουμε ακόμα και αλλεργικό σοκ.
* Η Περιοχή που μας τσίμπησε το έντομο είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσουμε. Τα επικίνδυνα σημεία είναι κοντά στο λαιμό, γιατί μπορεί να προκληθεί οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης επικίνδυνα είναι τα τσιμπήματα στη γλώσσα, τα χείλη ή κοντά στα μάτια. Σε γενικές γραμμές, πιο σοβαρά είναι τα τσιμπήματα που γίνονται από το λαιμό και πάνω. Τα τσιμπήματα της τσούχτρας, της μέλισσας ή της σφήκας, αλλά και των εντόμων που έχουν δηλητήριο είναι πιο επικίνδυνα όταν γίνονται κοντά στο πρόσωπο. Απεναντίας, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα που βρίσκεται στα άκρα (πόδια, χέρια), καθώς είναι λιγότερο επικίνδυνα και μπορούμε εύκολα να εμποδίσουμε το δηλητήριο να κυκλοφορήσει στο υπόλοιπο σώμα αν περιδέσουμε το άκρο σφικτά.
* Ο αριθμός των τσιμπημάτων που δεχθήκαμε έχει κάποια σημασία, καθώς τα πολλαπλά τσιμπήματα έχουν αθροιστική δράση και είναι συχνά επικίνδυνα. Στην περίπτωση που μας τσιμπήσει ένας σημαντικός αριθμός εντόμων (ιδιαίτερα μέλισσες ή σφήκες), χρειαζόμαστε άμεση ιατρική φροντίδα.

* Το δηλητήριο του εντόμου είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί και αυτό επειδή ένας οργανισμός που έχει δηλητήριο είναι αναμφίβολα πιο επικίνδυνος από έναν μη δηλητηριώδη. Επίσης, παίζει ρόλο το είδος και η ποσότητα του δηλητηρίου. Την άνοιξη για παράδειγμα το δηλητήριο ενός σκορπιού είναι πιο ισχυρό, γιατί δεν έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην περίπτωση που σας τσιμπήσει ένα έντομο που πιστεύετε ότι έχει δηλητήριο, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή να επισκεφτείτε κάποιο νοσοκομείο. Για να διευκολύνετε τους γιατρούς να σας προσφέρουν την κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να αναφέρετε αν γνωρίζετε το έντομο που σας τσίμπησε. Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι γιατροί θα σας χορηγήσουν “κοκτέιλ” που περιέχει αντίδοτο για πολλά είδη δηλητηρίων.

Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας στην περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

* Ναυτία
* Διάρροια
* Ζαλάδα
* Ταχυπαλμία
* Εφίδρωση
* Δυσκολία στην αναπνοή.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ…
Στην περίπτωση που γνωρίζετε ότι έχετε κάποια αλλεργία στα τσιμπήματα των εντόμων, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τα έντομα και ιδιαίτερα με τις μέλισσες και τις σφήκες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός αλλεργικού σοκ. Είναι επίσης απαραίτητο να έχετε πάντα μαζί σας μία ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης, που πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού σας. (Η αδρεναλίνη γίνεται υποδόρια και η κορτιζόνη ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια). Επειδή όμως μπορεί να είστε αλλεργικοί χωρίς να το γνωρίζετε (πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν την αλλεργία τους μετά το πρώτο τσίμπημα), πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο, αν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης πιο ευαίσθητα στα τσιμπήματα είναι τα άτομα που έχουν άσθμα ή αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Χρήσιμες συμβουλές:
* Μη φοράτε πολύχρωμα ρούχα και έντονα αρώματα γιατί ελκύουν τις μέλισσες και τις σφήκες.
* Αν βρίσκεστε στο βουνό ή την εξοχή να φοράτε κλειστά παπούτσια.
* Μην κάνετε απότομες κινήσεις στην περίπτωση που δέχεστε επίθεση από κάποιο έντομο.
* Φοράτε εντομοαπωθητική λοσιόν ή γαλάκτωμα στις περιοχές του δέρματός σας που δεν καλύπτονται από ρούχα.
* Να είστε πιο προσεκτικοί σε μέρη όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και υγρασία.
* Όταν οδηγείτε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ατύχημα στην περίπτωση που σας τσιμπήσει κάποιο έντομο. Καλό είναι, για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, να έχετε κλειστά τα παράθυρα ή να φοράτε κράνος αν οδηγείτε μηχανάκι.
* Αν μπει κάποιο έντομο μέσα στο αυτοκίνητό σας υποδείξτε στους συνεπιβάτες σας να το απομακρύνουν. Αν είστε μόνος σταματήστε στο πλησιέστερο πάρκινγκ.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !