Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω ένα έγκαυμα;

 



Επειδή τα μικροεγκαύματα είναι από τα πιο συνήθη ατυχήματα, μάθετε πότε μπορείτε να ανακουφιστείτε άμεσα και αποτελεσματικά και σύντομα σε χρόνο dt

Τα εγκαύματα είναι μια πολύ σοβαρή και επώδυνη κατάσταση για τον οργανισμό, και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να μην προκληθεί μόλυνση στην πάσχουσα περιοχή. Τα πιο συνηθισμένα εγκαύματα τα παθαίνουμε συνήθως στο σπίτι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν, για παράδειγμα, ακουμπήσετε κατά λάθος το αναμμένο μάτι της κουζίνας ή σας πέσει καυτό λάδι στο χέρι, πρέπει να ενεργήσετε άμεσα, για να περιορίσετε τον πόνο και να ανακουφιστείτε, ακολουθώντας κάποιες ενέργειες που θα σας βοηθήσουν και τις οποίες αναφέρουμε στη συνέχεια. Πριν απ’ όλα όμως, καλό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τους βαθμούς και τη σοβαρότητα ενός εγκαύματος.

Τι να ξέρετε
Είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίζετε πότε ένα έγκαυμα είναι σοβαρό και πότε όχι, για να το αντιμετωπίσετε ανάλογα. Η βαρύτητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από την έκτασή του πάνω στο σώμα μας και λιγότερο από το βάθος του. Αν το έγκαυμα καλύπτει πάνω από το 10% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, τότε είναι πιο σοβαρό και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Έγκαυμα με έκταση πάνω από 35% της επιφάνειας του σώματος, έστω και 2ου βαθμού, απαιτεί περίθαλψη στο νοσοκομείο. Αν το έγκαυμα είναι 1ου βαθμού, θα εμφανιστούν ερυθρότητα και τσούξιμο στο δέρμα. Στα 2ου βαθμού εμφανίζονται φουσκάλες και οίδημα. Στα εγκαύματα 3ου βαθμού, το δέρμα μαυρίζει και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πόνος, αφού έχουν καταστραφεί οι νευρικές απολήξεις.

Τα βήματα που θα σας προσφέρουν ανακούφιση

1ο : Ρίξτε νερό
Δροσίστε την πάσχουσα περιοχή με άφθονο, δροσερό νερό (γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου) για 15 λεπτά. Το νερό θα απομακρύνει τη θερμότητα και θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση. Φροντίστε όμως το νερό να είναι απόλυτα καθαρό, γιατί το δέρμα που έχει υποστεί κάποιο έγκαυμα είναι πιο ευαίσθητο στις μολύνσεις από το υγιές. Προσέξτε ώστε το νερό να μην είναι υπερβολικά παγωμένο, γιατί ο ερεθισμός που θα προκληθεί από το ψύχος ενδέχεται να προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν και οι κομπρέσες με δροσερό νερό. Πολλοί βάζουν οδοντόκρεμα στην περιοχή του εγκαύματος, οι ειδικοί όμως δεν συνιστούν κάτι τέτοιο.

2o : Καθαρίστε το
Επειδή ένα έγκαυμα, όπως ακριβώς και μια ανοιχτή πληγή, είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί, πρέπει να δώσετε έμφαση στο σχολαστικό καθαρισμό του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισηπτικό σαπούνι, για να καθαρίσετε την πάσχουσα περιοχή και να αποφύγετε τις μολύνσεις. Αν ένα έγκαυμα μολυνθεί, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές και να καθυστερήσει η επούλωσή του. Μάλιστα, ένα έγκαυμα 2ου βαθμού μπορεί να εξελιχθεί σε 3ου, αν μολυνθεί. Αν είναι πιο σοβαρό, μπορείτε να βάλετε κάποια αλοιφή που να περιέχει αντιβίωση ή κορτιζόνη, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να εμποδίσετε τη μόλυνσή του. Μην παραλείψετε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, γιατί ένα έγκαυμα είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση.

3ο : Ενυδατώστε το
Αν το έγκαυμα είναι 1ου βαθμού και απλώς υπάρχει κοκκινίλα και τσούξιμο, μπορείτε να ανακουφιστείτε χρησιμοποιώντας μια αλοιφή με πανθενόλη, αλόη ή κάποια άλλη καταπραϋντική ουσία. Ανακούφιση μπορούν να σας προσφέρουν και οι κομπρέσες με δροσερό νερό. Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε ειδικές κρέμες για τα εγκαύματα, οι οποίες καλό είναι να βρίσκονται πάντα στο σπίτι σας. Αν το έγκαυμα είναι μεγάλο σε έκταση (έχει δηλαδή καεί πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος), πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Προτιμήστε νερό που περιέχει άλατα, όπως μεταλλικό νερό, γάλα ή αλατούχο νερό.

4ο : Προστατεύστε το δέρμα σας μετά τη θεραπεία
Ένα έγκαυμα 1ου βαθμού θεραπεύεται σε δύο-τρεις μέρες. Τα εγκαύματα 2ου βαθμού θέλουν περισσότερο από μια εβδομάδα για να επουλωθούν. Μέχρι να ιαθεί πλήρως οποιοδήποτε έγκαυμα, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, όπως λ.χ η ηλιοθεραπεία ή η τριβή με τα ρούχα. Το δέρμα που έχει καεί γίνεται πιο ευαίσθητο και θα πρέπει να προσέχετε να μη φοράτε πολύ εφαρμοστά ρούχα, για να αποφευχθεί η τριβή με το ύφασμα (ιδίως αν βρίσκεται κοντά σε άρθρωση). Σε περίπτωση που ένα σοβαρό έγκαυμα έχει αφήσει ουλή στο δέρμα, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο, γιατί τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου, έχουν καταστραφεί. Στην περίπτωση που η περιοχή η οποία έχει υποστεί το έγκαυμα δεν καλύπτεται με ρούχα, χρησιμοποιήστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμη, αν δείτε στο δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα κάποια ελιά ή κάτι ασυνήθιστο (π.χ., αλλαγή στο χρώμα) να το αναφέρετε στο γιατρό σας, καθώς στο καμένο δέρμα αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί είναι πιο εύκολο να τραυματίσετε την περιοχή, επειδή μετά από ένα σοβαρό έγκαυμα δεν υπάρχει το αίσθημα του πόνου, εφόσον έχουν καταστραφεί τα νεύρα που μεταφέρουν τα ερεθίσματα.

Τι να μην κάνετε
* Αν πάνω στο έγκαυμα βρίσκονται κολλημένα ρούχα, μην προσπαθήσετε να τα τραβήξετε από το δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό.
* Μην τοποθετείτε παγάκια ή πολύ παγωμένο νερό στην καμένη επιφάνεια.
* Αν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες σε ένα έγκαυμα, μην τις σπάσετε.
* Μην καλύπτετε με σφικτούς επιδέσμους την περιοχή που πάσχει.
* Αποφύγετε τα τσιρότα και τα αυτοκόλλητα.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !