Θέλετε να οξύνετε τη μνήμη σας ή τις στρατηγικές ικανότητες; Επιθυμείτε να διώξετε το στρες και να γίνετε πιο έξυπνοι; Δείτε πώς μπορεί να σας βοηθήσει το παιχνίδι να τα καταφέρετε
Θυμηθείτε για λίγο τα παιδικά σας χρόνια, τότε που παίζατε κρυφτό, κυνηγητό ή μονόπολη. Μήπως τώρα τα έχετε όλα αυτά στερηθεί; Αν ναι, τότε μάλλον είναι καιρός να αρχίσετε ξανά το παιχνίδι. Αυτές τις ημέρες έπεσε στα χέρα μου το βιβλίο του Ολλανδού ιστορικού Johan Huizinga “Ο άνθρωπος και το παιχνίδι”, ο οποίος πέθανε το 1945 σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Πρόκειται για μια έρευνα, η οποία συνδέει την ιστορία του πολιτισμού με την έμφυτη τάση του ανθρώπου για παιχνίδι. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι διάφορες εκφάνσεις του βίου των ανθρώπων όπως το δίκαιο, ο πόλεμος, η φιλοσοφία, η τέχνη και άλλες κατά βάθος αποτελούν όλες, εκδηλώσεις που προέρχονται από την ανάγκη και την έμφυτη τάση του ανθρώπου να… παίζει. Αν ασπαστούμε τα λόγια του συγγραφέα μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού για την ανθρωπότητα και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μια δραστηριότητα που αφορά μόνο τους μικρούς μας φίλους.
Τα άγνωστα οφέλη του παιχνιδιού
Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε παίζοντας είναι πάρα πολλά.
1.Το παιχνίδι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε από την ένταση της καθημερινότητας, μας ξεκουράζει και μας μαθαίνει καινούργια πράγματα.
2.Ακόμη οξύνει τη φαντασία μας, φτιάχνει το κέφι μας και αυξάνει τη νοημοσύνη, την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη μας.
3.Επιπλέον το παιχνίδι μας βοηθάει στην επίλυση και των προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε. Σύμφωνα με έρευνα της Naval Academy το σκάκι, για παράδειγμα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουμε λύσεις.
4.Τέλος μια άλλη έρευνα των ειδικών υποστηρίζει ότι το παιχνίδι βοηθάει να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι.
Παιχνίδι επιβίωσης
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Peter Gray, οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το παιχνίδι για να επιβιώσουν. Με τη βοήθεια του παιχνιδιού περιόριζαν την επιθετικότητα τους και εξομάλυναν τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους. Έπαιζαν πολύ πιο συχνά από ό,τι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι και στα παιχνίδια τους συμμετείχαν όλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Με τον τρόπο αυτόν καθιστούσαν ευκολότερο, το δύσκολο τότε αγώνα για την επιβίωση. Σύμφωνα με τον επιστήμονα παρόμοιο ρόλο θα μπορούσε να έχει και σήμερα το παιχνίδι, βοηθώντας τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να περιορίσουν τις έριδες, να γίνουν λιγότερο επιθετικοί και περισσότερο συνεργάσιμοι.
Παίξτε με τα παιδιά σας
Αν έχετε παιδιά μην παίζετε μόνο για το χατίρι τους, αλλά εκμεταλλευτείτε τις ώρες αυτές για να διασκεδάσετε και εσείς. Παίζοντας μαζί τους, θα αναπτύξετε εύκολα μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα μάθετε πολλά πράγματα για τον τρόπο που σκέφτονται. Προϋπόθεση, όμως είναι να ευχαριστιέστε και εσείς το παιχνίδι και να μη συμμετέχετε διαδικαστικά. Βάλτε λοιπόν τη φαντασία σας να δουλέψει και παίξτε μαζί τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά γίνονται πιο δημιουργικά, όταν στο παιχνίδι τους συμμετέχουν και οι γονείς τους ή άλλοι ενήλικες. Αντί να στέκεστε λοιπόν δίπλα στο παιδί σας όταν παίζει, αποκτήστε και εσείς ενεργό συμμετοχή αναλαμβάνοντας κάποιο ρόλο. Παρατηρήστε το παιδί όταν παίζει για να μάθετε τι κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του και να γνωρίσετε ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια.
Συμβιβαστείτε με το επίπεδο δυσκολίας των παιχνιδιών που έχει επιλέξει. Παίξτε δηλαδή μαζί του το παιχνίδι που εκείνο θέλει και μην προτιμάτε τα περίπλοκα, που μπορεί να αρέσουν μόνο σ’ εσάς. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες τους, αυτοσχεδιάστε και λιγάκι όταν σας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο παιχνίδι από μαγαζί, για παράδειγμα ένα επιτραπέζιο ή να επινοήσετε και εσείς κάποιο παιχνίδι της φαντασίας σας. Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε πολλά βιβλία με εκατοντάδες παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας. Παίζοντας μαζί με τα παιδιά θα ζήσετε και εσείς μια εμπειρία άκρως παιδική και θα νοιώσετε έστω και για λίγο σαν παιδί.
Δείτε και τη δουλειά σαν παιχνίδι
Ο μόνος τρόπος να μη βαριέστε τη δουλειά σας είναι να τη δείτε σαν χόμπι, σαν παιχνίδι. Σκεφτείτε για λίγο ποιες είναι οι απαιτήσεις ενός παιχνιδιού. Η έμπνευση, η φαντασία και ο καλός σχεδιασμός. Ε, λοιπόν τα ίδια ακριβώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και στη δουλειά μας αυξάνοντας τον επαγγελματισμό και την επάρκεια μας. Η τακτική αυτή θα μας βοηθήσει να δούμε τη δουλειά με μια πιο ανάλαφρη και ευχάριστη ματιά και να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες αναπτύσσοντας τις παραπάνω δεξιότητες. Ακολουθήστε αυτήν την τακτική με προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε στη δουλειά σας. Αν δείτε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εκεί σαν ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να βγείτε νικητές, τότε ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να το επιλύσετε με επιτυχία.
Γιατί; Επειδή το παιχνίδι απαιτεί στρατηγική, μέθοδο και υπομονή, όπως ακριβώς και η επίλυση ενός σύνθετου προβλήματος. Όταν, για παράδειγμα, παίζετε μία παρτίδα σκάκι πρέπει να έχετε συνδυαστική σκέψη, διορατικότητα και να είστε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας για να κερδίσετε. Κάπως έτσι θα πρέπει να αντιδράτε και στη δουλειά σας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κληθείτε να φέρετε σε πέρας μια σημαντική εργασία που σας έχει αναθέσει το αφεντικό σας, θυμηθείτε ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα βάζοντας τον εαυτό σας στη λογική ενός παιχνιδιού που πρέπει να κερδίσετε.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)