Γυρίζετε από τη δουλειά πεινασμένοι. Μήπως να παραγγέλνατε; Κι αν αργήσει, τι θα κάνετε; Άρα, πρέπει να μαγειρέψετε. Όχι κάτι σύνθετο, κάτι απλό και γρήγορο. Δυο μπιφτέκια ή ένα κοτόπουλο στο φούρνο και τέλος.
Η πείνα είναι εκεί, στέλνει τα σήματά της και δε σας αφήνει να ησυχάσετε. Κοιτάτε το τζάμι του φούρνου. Το κρέας έχει πάρει χρώμα. Ίσως είναι έτοιμο. Κλείνετε το φούρνο και σερβίρετε γρήγορα. Τι κι αν ήθελε λίγο ακόμη ψήσιμο; Πειράζει;
Όταν πρόκειται για την προετοιμασία γευμάτων, ο πειρασμός να παραλείψετε μερικά βήματα γίνεται ισχυρός σε στιγμές που δεν έχετε χρόνο. Κι ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν πράγματι να καταναλωθούν με λίγο μαγείρεμα ή ακόμη και εντελώς ωμά, για κάποια άλλα είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε μαγειρέψει σωστά πριν τα καταναλώσετε. Η κατανάλωση ορισμένων ειδών ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και το κρέας, μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες», λέει η Stacey Woodson, MS, RDN, LDN. «Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά».
Ακολουθεί μια λίστα με 7 τρόφιμα που πρέπει πάντα να μαγειρεύονται καλά πριν καταναλωθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς:
1. Αλεύρι
Μπορεί να είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε τη ζύμη των μπισκότων ή το μείγμα του κέικ, αλλά η κατανάλωση άψητου αλευριού είναι μια επικίνδυνη επιλογή. «Ο πραγματικός λόγος που δεν πρέπει να τρώτε ωμή ζύμη δεν είναι μόνο τα αυγά», λέει η Kristen Lorenz, RD, LDN.
«Το άψητο αλεύρι θεωρείται ωμή τροφή, επειδή η διαδικασία παρασκευής του δεν σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, τα οποία μπορούν να μολύνουν το σιτάρι». Αν αγαπάτε την ωμή ζύμη, επιλέξτε αλεύρι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και παστεριωμένα αυγά.
2. Μοσχαρίσιος κιμάς
Υπάρχει λόγος που κάθε σκεύος που αγγίζει ωμό μοσχαρίσιο κιμά κατά το μαγείρεμα πρέπει να καθαρίζεται, ώστε να μην μολύνεται το τελικό προϊόν. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι άλλο ένα τρόφιμο που δεν πρέπει ποτέ να τρώγεται ωμό.
«Το E. coli είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο βόειο κρέας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμα και θάνατο», προειδοποιεί η Jennifer House, MSc, RD. «Ενώ τα βακτήρια μιας μπριζόλας κάθονται εξωτερικά και εξουδετερώνονται κατά το μαγείρεμα, ο κιμάς έχει τα βακτήρια ανακατεμένα σε όλη την επιφάνεια.
Εάν δεν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία (71°C), μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Γι’ αυτό είναι ασφαλές μια μπριζόλα να καταναλωθεί μισοψημένη, αλλά ο κιμάς όχι».
3. Πουλερικά
Τα ωμά πουλερικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, της γαλοπούλας και της πάπιας, πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά. Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα κρέατα πρέπει να φτάνουν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C πριν την κατανάλωση.
«Τα ωμά πουλερικά μπορεί να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση», λέει η δρ. House. «Όποιος έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση, γνωρίζει καλά ότι δεν αξίζει ο κίνδυνος δεν αξίζει τον κόπο».
4. Κόκκινα φασόλια
Πιθανότατα απολαμβάνετε τα φασόλια σας μαγειρεμένα μέχρι να μαλακώσουν, ή τουλάχιστον al dente, και αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος του ουρανίσκου σας να σας σώσει τη ζωή από τα άψητα φασόλια.
«Ο κίνδυνος από την κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων κόκκινων φασολιών δεν είναι ευρέως γνωστός», λέει η δρ. Lorenz. «Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν υψηλό επίπεδο φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα όσπρια και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η δρ. Lorenz. «Λίγα μόνο ωμά φασόλια μπορούν να σας αρρωστήσουν.
Το σωστό μαγείρεμα, όμως -μούλιασμα για τουλάχιστον 5 ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά- τα καθιστά ασφαλή». Αν πάλι προτιμάτε τα φασόλια σε κονσέρβα, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως ασφαλή, καθώς είναι πλήρως μαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση.
5. Γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλά επίπεδα. «Παρ’ όλο που ορισμένοι το υποστηρίζουν, δεν μπορώ να το συστήσω ως επαγγελματίας υγείας», λέει η δρ. Lorenz
. «Η παστερίωση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας από βακτήρια όπως το E. coli, η σαλμονέλα, η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία, ακόμη και θάνατο».
6. Φασόλια Λίμα
Τα φασόλια Λίμα μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά περιέχουν λιναμαρίνη, μια ένωση που, όταν καταπίνεται, μετατρέπεται σε κυάνιο. «Είναι ζωτικής σημασίας να μαγειρεύετε καλά τα φασόλια λίμα», λέει η δρ. Woodson.
«Ακόμη και μικρές ποσότητες έκθεσης σε κυάνιο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, αδυναμία, πονοκεφάλους, ζάλη, πόνο στα μάτια και άλλα». Εξακολουθούν, όμως, να αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σιδήρου.
Για το λόγο αυτό, το μαγείρεμα είναι ο τρόπος για να απαλλαγείτε από τον κίνδυνο κατανάλωσης κυανίου και ταυτόχρονα να απολαύσετε τα φασόλια σας. «Η διαδικασία μαγειρέματος εμποδίζει την απελευθέρωση του κυανίου», επισημαίνει η ειδικός.
Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον συνιστά να μαγειρεύετε τα φασόλια λίμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 30 λεπτά ή περισσότερο.
7. Κασάβα
Η κασάβα είναι μια τροπική ρίζα, που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη εάν δεν προετοιμαστεί σωστά. «Περιέχει κυανογενείς γλυκοζίτες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν κυάνιο», εξηγεί η δρ. Woodson.
«Είναι σημαντικό να ξεφλουδίζετε, να κόβετε, να μουλιάζετε και να βράζετε την κασάβα σε γλυκό νερό για να είναι ασφαλής για κατανάλωση». Είναι σημαντικό αυτή η ρίζα να μαγειρεύεται καλά, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανή τοξικότητά της.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σκεφτείτε να…παραλείψετε κάποιο βήμα μαγειρέματος, ξανασκεφτείτε το! Το σημαντικό είναι να απολαμβάνετε το φαγητό σας, χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Η σωστή προετοιμασία και το μαγείρεμα όχι μόνο καθιστούν αυτά τα τρόφιμα ασφαλή, αλλά σας βοηθούν επίσης να τα απολαμβάνετε στην πιο θρεπτική τους μορφή.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
Ygeiamou.gr