Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων σύμφωνα με κορυφαίο επιδημιολόγο

 


Δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε εξωτικό, αλλά ένα υλικό που έχουμε σχεδόν όλοι στην κουζίνα μας. Στην Ελλάδα τουλάχιστον…

Η διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας. Γι’ αυτό και όλος ο κόσμος ψάχνει το νέο superfood που θα κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και όλοι οι ειδικοί όπως και οι επίσημοι φορείς συνιστούν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά ή εναλλακτικές τροφές.

Συνιστάται επίσης να περιορίσετε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης που καταναλώνετε.

Αλλά ένας ειδικός αποκάλυψε ότι μία συγκεκριμένη τροφή, που ειδικά στην Ελλάδα έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, είναι κάτι από το οποίο θα έπρεπε όλοι να τρώμε περισσότερο.

Ο λόγος για το ελαιόλαδο, που χαρακτηρίζει, μάλιστα, superfood (υπερτροφή).

Και μπορεί να το έχουμε ξανακούσει, αλλά δεν είναι λίγο να το διαφημίζει με τόσο πάθος ένας ειδικός με τόσο μεγάλη απήχηση, όπως ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας και συγγραφέας Tim Spector.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, ο καθηγητής Spector ανέφερε: «Αν πίστευα στα superfood, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα ήταν μία από αυτές. Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο».

«Τη δεκαετία του 1960 διαπιστώθηκε ότι οι μεσογειακές χώρες είχαν πολύ λιγότερες καρδιακές παθήσεις από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν κάτι στη διατροφή.

Πίστευαν ότι αφορούσε απλώς το κρασί ή τον τρόπο ζωής, δεν ήξεραν πραγματικά τι ήταν. Και αποδεικνύεται ότι η ποσότητα του λίπους που κατανάλωναν στις μεσογειακές χώρες ήταν, στην πραγματικότητα, αρκετά υψηλή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρίες που επικρατούσαν πριν από 20 χρόνια, ότι τα λίπη κάνουν κακό», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται, όμως, ότι η κύρια πηγή λιπαρών στη Μεσόγειο είναι το ελαιόλαδο».

Όπως τονίζει, οι έρευνες που έγιναν εν συνεχεία απέδειξαν έκτοτε τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία.

Σταδιακά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο τακτικά έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και, όπως αποδεικνύεται πλέον ολοένα περισσότερο, καρκίνου. «Είναι τουλάχιστον 30 μελέτες κοορτών που το δείχνουν αυτό», επισημαίνει στην ανάρτησή του.
Ποιος είναι ο Tim Spector

Ο Tim Spector είναι καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επίτιμος σύμβουλος ιατρός στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust. Η αρχική του εκπαίδευση ήταν στη Ρευματολογία και την Επιδημιολογία.

Ο Tim Spector ίδρυσε το TwinsUK το 1992, το οποίο είναι πλέον μια από τις πλουσιότερες συλλογές κλινικών δεδομένων στον κόσμο. Είναι επίσης ειδικός στην εξατομικευμένη ιατρική και στο μικροβίωμα του εντέρου. Ο Tim είναι ο κύριος ερευνητής πίσω από το μεγαλύτερο έργο για την υγεία των πολιτών στον κόσμο – την εφαρμογή (app) Covid Symptom Study, για την οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος The Most Excellent Order of the British Empire (OBE).

Έχει τιμηθεί για το έργο του με πολλά βραβεία και διακρίσεις και είναι Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 900 επιστημονικές εργασίες και κατατάσσεται από την Google στους κορυφαίους 100 επιστήμονες με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο.

Έχει εκδώσει τέσσερα δημοφιλή βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των best sellers Diet Myth, Spoon-Fed και, πιο πρόσφατα, Food for Life.

Κάνει τακτικές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, ενώ είναι συνιδρυτής της εφαρμογής Zoe Health app.

 Iatropedia.gr

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !