Ο χυμός τουρσί έχει κάποια πιθανά οφέλη αλλά και κάποια μειονεκτήματα


Η κατανάλωση χυμού τουρσί μπορεί να έχει κάποια πιθανά οφέλη, όπως να σταματήσει τις μυϊκές κράμπες, να ανακουφίσει από στομαχικές διαταραχές και να παρέχει ηλεκτρολύτες.



Ο χυμός τουρσί μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του hangover και στην προώθηση της απώλειας βάρους. Αν και οι διατροφικές πληροφορίες για τον χυμό τουρσί ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα, οι περισσότερες μάρκες περιέχουν μηδενικές θερμίδες για μια μερίδα 8 ουγκιών.

Ο χυμός τουρσί μπορεί να μην είναι για όλους, ειδικά για άτομα που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη νατρίου. Μία μερίδα 8 ουγγιών περιέχει έως και 821 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου.1 Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να σας θέσει σε κίνδυνο για μια σειρά από άλλες καταστάσεις υγείας.

Αυτό το άρθρο θα καλύψει τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα του χυμού τουρσί.

Τι περιέχει ο χυμός τουρσί;

Οι μάρκες τουρσιών χρησιμοποιούν διαφορετικές συνταγές για τον χυμό τουρσιών τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αναλύσουμε τι ακριβώς περιέχει ο χυμός τουρσί και το θρεπτικό του περιεχόμενο. Ως επί το πλείστον, ο χυμός τουρσί δεν περιέχει πολλά συστατικά, μέταλλα ή βιταμίνες. Ωστόσο, περιέχει κάλιο και νάτριο.

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων και για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Το νάτριο εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία των νεύρων και των μυών και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού και των μετάλλων.Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να είναι επιβλαβής και μπορεί οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το θρεπτικό περιεχόμενο 8 ουγγιών χυμού τουρσί που πωλείται ως αθλητικό ποτό είναι:

Θερμίδες: 0

Λίπος: 0 γραμμάρια (g)

Νάτριο: 821 mg

Υδατάνθρακες: 0 γρ

Κάλιο 69,6 mg

Νάτριο 821 mg

Ψευδάργυρος 6 mg

Βιταμίνη C 18 mg

Τα συστατικά του χυμού τουρσί περιλαμβάνουν νερό, αλάτι, ξύδι, φυσικό άρωμα άνηθου, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κίτρινο 5 και πολυσορβικό 80.

Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. Χυμός τουρσί, αθλητικό ποτό.

Μερικά από αυτά τα συστατικά μπορεί να βοηθήσουν την υγεία σας, ενώ άλλα δεν είναι ωφέλιμα και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβή.

Ορισμένες ποικιλίες χυμού τουρσί περιλαμβάνουν Lactobacillus, ένα προβιοτικό βακτήριο ευεργετικό για τη γενική υγεία. Αυτό ισχύει για τις ποικιλίες που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση και δεν έχουν παστεριωθεί αλλά όχι για τα τουρσιά που παρασκευάζονται στο εμπόριο που χρησιμοποιούν ξύδι ως κύριο συστατικό.

Οκτώ πιθανά οφέλη και χρήσεις του χυμού τουρσί

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τον χυμό τουρσί. Παρακάτω είναι οκτώ υποτιθέμενα οφέλη και η έρευνα πίσω από αυτά.

Καταπραΰνει τις μυϊκές κράμπες

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μυϊκές κράμπες λόγω απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών ή ανισορροπίας. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά από μια έντονη προπόνηση όταν τα υγρά έχουν εξαντληθεί λόγω αυξημένης εφίδρωσης. Η έρευνα σχετικά με την κατανάλωση χυμού τουρσί για τη διαχείριση των μυϊκών κράμπες είναι ανάμεικτη.

Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι σωματίδια που χρειάζεται το σώμα σας για διαδικασίες όπως η σύσπαση των μυών, η ενυδάτωση, η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων και η ρύθμιση των επιπέδων pH. Όταν ορισμένα μέταλλα, όπως το νάτριο και το κάλιο, διαλύονται σε ένα υγρό, σχηματίζουν ηλεκτρολύτες.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χυμού τουρσί πριν από την προπόνηση θα μπορούσε να μειώσει την αφυδάτωση και την πιθανότητα μυϊκών κράμπες. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές δεν θεώρησαν ότι η ταχεία αποκατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών εξηγεί το αποτέλεσμα. Υποψιάζονταν ότι ο χυμός τουρσί αναστέλλει τις κράμπες επηρεάζοντας τις νευρικές διεργασίες που οδήγησαν σε κράμπες.

Μια νεότερη μελέτη, που αναφέρθηκε το 2022, σε άτομα με κίρρωση (εκτεταμένες ουλές στο ήπαρ) διαπίστωσε ότι ο χυμός τουρσί θα μπορούσε να βελτιώσει τις κυρωτικές κράμπες (μυϊκές κράμπες που σχετίζονται με ηπατική νόσο). ή νερό της βρύσης κατά την έναρξη της κράμπας.

Έως και το 70% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έπιναν το χυμό τουρσί είπαν ότι οι κράμπες τους σταμάτησαν σε σύγκριση με το 40% που έπιναν το νερό. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γουλιές άλμης τουρσί κατά την έναρξη της κράμπας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη σοβαρότητα της κράμπας χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2014 βρήκε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χυμού τουρσί ήταν απίθανο να αναπληρώσει την απώλεια υγρών ή ηλεκτρολυτών ή να μειώσει τις κράμπες.

Η ουσία είναι ότι μπορεί να μπορέσετε να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε τις κράμπες πίνοντας αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η απαγόρευση τυχόν προβλημάτων υγείας, η ανακούφιση ή η πρόληψη των κράμπων είναι δυνατή πίνοντας χυμό τουρσί ή άλλο ρόφημα με βάση το νάτριο, επειδή το αλάτι σας κάνει να συγκρατείτε νερό.

Βοηθά στην ενυδάτωση

Η κατανάλωση ποτών που περιέχουν κάλιο και νάτριο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι ή να ενυδατωθείτε γρήγορα.Το νάτριο και το κάλιο είναι και οι δύο ηλεκτρολύτες που χάνονται στον ιδρώτα.

Ο χυμός τουρσί περιέχει πολύ νάτριο και λίγο κάλιο. Το να το πίνετε μετά από μια προπόνηση ή μετά τη ζέστη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει ορισμένα υγρά και να επιτρέψει στο σώμα να ανακτήσει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών του πιο γρήγορα.

Περιέχει Αντιοξειδωτικά

Η έρευνα δείχνει ότι ο σπιτικός χυμός τουρσί που έχει υποστεί ζύμωση περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν Aυτές περιλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών C και E.

Παίρνετε κάποια αντιοξειδωτικά από τον χυμό τουρσί, αλλά μπορείτε να πάρετε ακόμα περισσότερα αν τρώτε ένα τουρσί που έχει υποστεί ζύμωση. Τα ωμά λαχανικά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τουρσιών και η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των λαχανικών θα μείνει ανέπαφη.

Υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Ο χυμός τουρσί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά αυτό το όφελος αφορά περισσότερο την περιεκτικότητα σε ξύδι παρά τα ίδια τα τουρσιά. Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του ξιδιού στον μεταβολισμό είναι περιορισμένη, αλλά έχει προταθεί ότι το ξύδι μπορεί να καθυστερήσει τη γαστρική κένωση (πόσο χρόνο χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι και να αδειάσει στο έντερο).

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει την όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, η απώλεια όρεξης σε αυτή τη μελέτη αποδόθηκε κυρίως σε αισθήματα ναυτίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της έρευνας για το ξύδι και την απώλεια βάρους περιλαμβάνει μηλόξυδο. Αυτός δεν είναι ο πιο κοινός τύπος ξιδιού που βρίσκεται στο χυμό τουρσί, αν και μπορεί να βρεθεί στα τουρσιά από μηλόξυδο.13 Το μηλόξυδο μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους λόγω των επιδράσεων στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Ελέγχει το σάκχαρο του αίματος

Η κατανάλωση χυμού τουρσί μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes Research διαπιστώνει ότι η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας ξιδιού πριν από ένα γεύμα μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το να διατηρείτε ρυθμισμένο το σάκχαρό σας είναι σημαντικό για την υγεία. Το μη ρυθμισμένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεφρών και της καρδιάς, ακόμη και σε τύφλωση.

Τα φυσικά ζυμωμένα τουρσιά και ο χυμός τους περιέχουν χρήσιμα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανές μικροσκοπικές ζύμες και βακτήρια. Μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας σε ισορροπία.

Τα προβιοτικά στον ζυμωμένο χυμό τουρσί μπορεί να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ισορροπία των καλών βακτηρίων που διατηρούν το έντερο υγιές. Τα άτομα που καταναλώνουν προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη των προβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης πέψης και της ισχυρότερης ανοσίας.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι μεγάλες ποσότητες βακτηρίων Lactobacillus που σχηματίζονται με τη ζύμωση του τουρσί είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και μπορεί να παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες. , υψηλή χοληστερόλη και πολλά άλλα.

Αν ψάχνετε για τουρσιά με προβιοτικές ιδιότητες, θα θέλετε να βρείτε ψυγεία, μη παστεριωμένα, χωρίς ξύδι. Παρόμοια προβιοτικά μπορείτε να βρείτε στο γιαούρτι, το ξινολάχανο, το miso και το kimchi.

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Αντιμετωπίζει το αναστατωμένο στομάχι

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν στομαχόπονο λόγω χλωρυδρίας
(χαμηλή παραγωγή οξέος στομάχου). Η οξύτητα του χυμού τουρσί μπορεί να έχει επίδραση στην οξύτητα του στομάχου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο χυμός τουρσί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους στομαχόπονους. Η αχλωρυδρία εμφανίζεται λόγω άλλων καταστάσεων, οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.

Βοηθά στην ανακούφιση από το Hangover

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως θα αυξήσει την παραγωγή ούρων και θα επιταχύνει την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, συμβάλλοντας στα συμπτώματα του hangover. Τα κοινά συμπτώματα του hangover περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία, έμετο και πόνο στο στομάχι.

Επειδή ο χυμός τουρσί περιέχει κάλιο και νάτριο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα hangover.

Δυστυχώς, οποιαδήποτε απόδειξη της αποτελεσματικότητας του χυμού τουρσί για το hangover είναι περιορισμένη.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι του χυμού τουρσί

Ενώ ο χυμός τουρσί μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, μπορεί να μην είναι για όλους. Για παράδειγμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, φούσκωμα και πρήξιμο σε μερικούς ανθρώπους. Η περιεκτικότητά του σε νάτριο μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με προϋπάρχουσα υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ξύδι, ο χυμός τουρσί μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και τα συμπτώματα δυσπεψίας.

Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. Θεραπεία της δυσπεψίας.

Τα τουρσιά του εμπορίου παρασκευάζονται με διάφορες χημικές ουσίες, όπως το κίτρινο 5 και το πολυσορβικό 80,1 που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με δερματικά εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα.

Περίληψη

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο χυμός τουρσί μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των κράμπες, στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην προώθηση της απώλειας βάρους και στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της έρευνας δεν αφορά αποκλειστικά τον χυμό τουρσί και σχετίζεται κυρίως με την περιεκτικότητα σε ξύδι των τροφίμων ή των λαχανικών τουρσί που έχουν υποστεί ζύμωση. Άλλα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία είναι ανέκδοτα.

Ενώ ο χυμός τουρσί μπορεί να είναι ασφαλής σε μικρές ποσότητες για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι για όλους. Περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και πρήξιμο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε χυμό τουρσί, μπορείτε να πιείτε μερικές ουγγιές από ένα βάζο τουρσιά ή να αγοράσετε ένα μπουκάλι από το χυμό στο διαδίκτυο ή σε ένα παντοπωλείο.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !