Οι σπόροι κάνναβης μια καλή προσθήκη στην υγιεινή διατροφή σας

 


Εάν έχετε παρακάμψει τους σπόρους κάνναβης στο παντοπωλείο επειδή συνδέετε την κάνναβη με την κάνναβη (μαριχουάνα) - ή ίσως απλώς δεν είστε λάτρης των σπόρων - ήρθε η ώρα να δώσετε μια άλλη ματιά σε αυτά τα μικροσκοπικά, νόστιμα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Τι είναι οι σπόροι κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης είναι ένας από τους έξι καλύτερους σπόρους που μπορείτε να φάτε. «Το φυτό Cannabis sativa από το οποίο παίρνουμε σπόρους κάνναβης είναι διαφορετική ποικιλία από αυτή που παράγει μαριχουάνα» 

«Οι σπόροι κάνναβης είναι ένας τραγανός σπόρος με μια ελαφρώς γλυκιά, ήπια γεύση ξηρών καρπών», προσθέτει. Παρά το όνομά τους, οι σπόροι κάνναβης είναι στην πραγματικότητα ξηροί καρποί. (Αλλά όχι οι ξηροί καρποί, επομένως είναι ασφαλείς για άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια ή άλλες τροφικές αλλεργίες.)

Κατά τις αγορές σας, μπορείτε επίσης να δείτε πακέτα με καρδιές κάνναβης. Οι «καρδιές» είναι το εσωτερικό μέρος του σπόρου. «Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη γεύση ή την πιο απαλή υφή των αποφλοιωμένων σπόρων κάνναβης» Με ή χωρίς το κέλυφος, οι σπόροι κάνναβης έχουν μια θρεπτική γροθιά.

Διατροφικά στοιχεία για τους σπόρους κάνναβης

Μία μερίδα (3 κουταλιές της σούπας ή 30 γραμμάρια) ολόκληρους σπόρους κάνναβης έχει περίπου:

166 θερμίδες.

2,5 γραμμάρια υδατάνθρακες.

0 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

14,5 γραμμάρια λίπους.

1 γραμμάριο φυτικών ινών.

9,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

5 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

0,45 γραμμάρια ζάχαρης.

Διατροφικά, μια μερίδα σπόρων κάνναβης είναι μια καλή πηγή:

Μαγνήσιο.

Βιταμίνη Ε.

Κάλιο.

Σίδερο.

Ψευδάργυρος.

Φώσφορος.

Οφέλη από σπόρους κάνναβης

Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για τα οφέλη των σπόρων κάνναβης για την υγεία, επειδή ήταν παράνομη η καλλιέργεια κάνναβης (ή οποιουδήποτε φυτού κάνναβης) στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2018. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι σπόροι κάνναβης είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά για εσάς θρεπτικά συστατικά. «Με πολλούς τρόπους, οι σπόροι κάνναβης είναι μια υπερτροφή».

Τα οφέλη για την υγεία των σπόρων κάνναβης περιλαμβάνουν:

1. Πρωτεΐνη για τον περιορισμό της πείνας

Μια μερίδα σπόρων κάνναβης έχει σχεδόν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης - αυτό είναι περισσότερο από ένα αυγό! Επιπλέον, οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, με και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. «Το σώμα σας χρειάζεται απαραίτητα αμινοξέα για έναν υγιή μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου». «Μπορείτε να λάβετε απαραίτητα αμινοξέα μόνο μέσω των τροφών».

Επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασπάσει το σώμα σας την πρωτεΐνη (και αυτή η επιπλέον προσπάθεια καίει περισσότερες θερμίδες), η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για την οικοδόμηση μυών. «Οι σπόροι κάνναβης είναι ένα υγιεινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή περιορίζουν τη ζωική πρωτεΐνη», προσθέτει.

2. Αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 για την καταπολέμηση ασθενειών

Οι υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στους σπόρους κάνναβης μπορεί να βοηθήσουν:

Μειώστε την αρτηριακή πίεση και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Προστατέψτε από τις ελεύθερες ρίζες, τα μόρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονή και συμβάλλουν στον διαβήτη, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις.

3. Λιπαρά οξέα για την προστασία του δέρματος και των μαλλιών

Το έλαιο κάνναβης και τα συμπληρώματα ελαίου κάνναβης περιέχουν τόσο ωμέγα-3 όσο και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Μια μελέτη προτείνει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να ανακουφίσουν τον κνησμό του δέρματος που προκαλείται από έκζεμα.

Μια άλλη μελέτη (που δεν εξέτασε συγκεκριμένα το έλαιο κάνναβης) διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μπορεί να αποτρέψουν την τριχόπτωση στις γυναίκες, ενώ παράλληλα κάνουν τα μαλλιά πιο πυκνά.

4. Υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες για μείωση της χοληστερόλης

Μια μερίδα σπόρων κάνναβης χωρίς κέλυφος έχει 1 γραμμάριο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας χορτάσει για να προωθήσει την απώλεια βάρους, να αυξήσει τα κόπρανα για να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να μειώσει τη χοληστερόλη. Το λινολενικό οξύ στους σπόρους κάνναβης έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ίνας βρίσκεται στο τραγανό εξωτερικό κέλυφος του σπόρου. Αλλά αν προτιμάτε τις πιο απαλές εσωτερικές καρδιές κάνναβης, μπορείτε ακόμα να πάρετε φυτικές ίνες χρησιμοποιώντας αλεσμένα προϊόντα ολικής κάνναβης όπως αλεύρι κάνναβης και σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης.

5. Λινολενικά οξέα για μείωση των συμπτωμάτων PMS

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλούσια πηγή γάμμα-λινολενικού οξέος (GLA). Αυτό το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της προλακτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην ευαισθησία του μαστού και άλλα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το GLA στους σπόρους κάνναβης μπορεί επίσης να διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Έρευνες έχουν βρει επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Κίνδυνοι και παρενέργειες των σπόρων κάνναβης

Η προσθήκη πολλών σπόρων κάνναβης (ειδικά με ανέπαφα τα ινώδη κελύφη τους) στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, αέρια και διάρροια. Μια μερίδα είναι 3 κουταλιές της σούπας, αλλά σκεφτείτε να ξεκινήσετε με 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα και να προσθέσετε σταδιακά περισσότερες.

Και εάν παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε σπόρους κάνναβης στη διατροφή σας. Οι σπόροι κάνναβης μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως:

Καρδιολογικά φάρμακα για κολπική μαρμαρυγή.

Αραιωτικά αίματος.

Διουρητικά για κατακράτηση νερού.

Χρήσεις σπόρων κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο φυτό. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την ίνα στα στελέχη των φυτών για να κατασκευάζουν βιοδιασπώμενα πλαστικά, καλλυντικά, χαρτί και υφάσματα.

Για να προσθέσετε σπόρους κάνναβης στη διατροφή σας, μπορείτε:

Ψήστε τους σπόρους κάνναβης σε μάφιν, τηγανίτες, μπισκότα και ψωμιά.

Καλύψτε τα κρέατα με θρυμματισμένους σπόρους κάνναβης αντί για τριμμένη φρυγανιά για μια νόστιμη επιλογή χωρίς γλουτένη.

Ανακατέψτε τους σπόρους κάνναβης σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια και κατσαρόλες.

Ξεδιψάστε με γάλα κάνναβης, μια εναλλακτική λύση γάλακτος χωρίς γαλακτοκομικά.

Ρίξτε σπόρους κάνναβης πάνω από δημητριακά, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, σούπες και σαλάτες.

Χρησιμοποιήστε σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης για να φτιάξετε ένα σέικ πρωτεΐνης ή προσθέστε τους σπόρους σε ένα smoothie.

Επιπλέον, επωφελείστε από υγιεινές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά!

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !