Δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίζετε την απώλεια ακοής, λέει ο Χάραλντ Γκέιερ.
Η εύρεση της αιτίας μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της.
Η απώλεια της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία είναι η συνηθέστερη διαταραχή στον άνθρωπο, που πλήττει περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών.
Αλλά η απώλεια ακοής δεν είναι απαραίτητα μόνιμη ούτε αναπόφευκτη.
Ορισμένα επιλύσιμα προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απώλεια της ακοής σας, οπότε καλό θα ήταν αρχικά να κάνετε έναν έλεγχο για τα παρακάτω:
Βουλωμένα αυτιά. Αν αντιμετωπίζετε ζάλη ή αίσθηση βουλωμένων αυτιών μαζί με την απώλεια ακοής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ΩΡΛ για να δείτε εάν χρειάζεται απλά να αφαιρέσετε το κερί.
Όμως μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί απλά ωθούν το κερί περισσότερο προς τα μέσα. Αν τα αυτιά σας χρειάζονται καθαρισμό, φροντίστε να το κάνετε επαγγελματικά.
Ασπιρίνη και ΜΣΑΦ
Η τακτική λήψη ασπιρίνης ή Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων μπορεί, σε πολλούς ανθρώπους, να επηρεάζουν την ικανότητα να ακούν σωστά. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εμβοές (επίμονο ήχο ή βουητό στα αυτιά). Αν έχετε τη συνήθεια να παίρνετε αυτό τον τύπο φαρμάκων, προσπαθήστε να μείνετε για τρεις εβδομάδες χωρίς να το κάνετε (αλλά συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας) και δείτε εάν υπάρχει αλλαγή προς το καλύτερο.
Πολλά άλλα φάρμακα σχετίζονται επίσης με την απώλεια της ακοής,2 οπότε ελέγξτε τις πιθανές παρενέργειες του καθενός από αυτά που λαμβάνετε.
Διατροφική ανεπάρκεια
Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την απώλεια ακοής σας, οπότε αξίζει να ελέγχετε τα επίπεδα των παρακάτω:
Βιταμίνες Β. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος έχουν συνδεθεί με την απώλεια της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.
Ενώ αυτό μπορεί να φανεί αρκετά εύκολο να διορθωθεί, μελέτες διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση μόνο με αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είχε μεγάλη διαφορά.
Το πρόβλημα μπορεί να είναι αυτό που ονομάζεται «γαστρική υποχλωρυδρία» - μια μείωση στην παραγωγή οξέος στομάχου που συμβαίνει με την ηλικία σε πολλούς ανθρώπους.
Εάν το στομάχι σας δεν παράγει αρκετό οξύ, δεν μπορείτε να αφομοιώσετε σωστά το φαγητό σας - ή τα συμπληρώματα διατροφής σας.
Έτσι, ακόμα και όταν λαμβάνουν τα σωστά συμπληρώματα, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ατροφική γαστρίτιδα - χρόνια φλεγμονή της στομαχικής επιφάνειας - με την υποχλωρυδρία να αναστέλλει η απελευθέρωση της Β12, προκαλώντας μόνιμη ανεπάρκεια.
Επομένως, αξίζει τον κόπο να το ελέγξουμε. Εάν επιβεβαιωθεί, η συνήθης θεραπεία (και μόνο υπό την επίβλεψη ενός ειδικευμένου φυσιοπαθητικού) συνίσταται στην κατάποση ολόκληρου, με λίγο νερό, δισκίο υδροχλωρικήw βεταΐνηw (betaine HCL) με πεψίνη πριν το κύριο γεύμα σας κάθε μέρα.
Αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε αυτά τα δισκία παράλληλα με οποιοδήποτε αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
Μόλις εξομαλυνθεί το πρόβλημα με το στομαχικό οξύ, έχω διαπιστώσει ότι περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων με απώλεια ακοής βελτιώνεται σταδιακά όταν αναπληρώνουν ις ελλείψεις τους σε φολικό οξύ και Β12.
Για τα άλλα δύο τρίτα, ίσως στη ρίζα του προβλήματος να βρίσκονται άλλες αιτίες διατροφικής ανεπάρκειας.
Ψευδάργυρος. Η ανεπάρκεια σε αυτή τη θρεπτική ουσία μπορεί να είναι η αιτία για απώλεια ακοής που συνοδεύεται από εμβοές. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν συχνά να το διορθώσουν αυτό.
Ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον κοχλία (τη σπειροειδή δομή που μετατρέπει τους κραδασμούς σε ήχο).
Σημείωση: Ο ψευδάργυρος απορροφάται καλύτερα όταν κοιμάστε, οπότε να τον παίρνετε αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
Μαγνήσιο. Δεν υπάρχει αρκετό από αυτό το στοιχείο που εμπλέκεται επίσης στην απώλεια ακοής και τα συμπληρώματα μαγνησίου έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί ότι μειώνουν τόσο την προσωρινή όσο και τη μόνιμη απώλεια της ακοής.
Βιταμίνη D. Μια ανεπάρκεια αυτής της «βιταμίνης του ήλιου» είναι συνηθισμένη στους ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες και τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν όσους δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Εναλλακτικά, εκθέτοντας το δέρμα σας στο ηλιακό φως για περίπου 15 λεπτά (χωρίς αντηλιακό) καθημερινά, θα δώσετε ώθηση στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
Όταν τρώτε ρόδια και άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το πράσινο τσάι και ο κουρκουμάς, μπορείτε να προστατεύεστε από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), βεβαιωθείτε όμως ότι δεν εκθέτετε το δέρμα σας αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να προκληθούν ηλιακά εγκαύματα.
4. Άλλες πιθανές αιτίες
Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας καλοήθης, συνήθως αργά αναπτυσσόμενος όγκος που αναπτύσσεται στα νεύρα που τροφοδοτούν το εσωτερικό αυτί, το οποίο ελέγχει την ακοή και την ισορροπία.
Ο όγκος οφείλεται σε υπερπαραγωγή των κυττάρων Schwann, τα οποία κανονικά περιτυλίγονται γύρω από τις νευρικές ίνες για τη δομική στήριξη και την προστασία των νεύρων. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται, προσκρούει στα νεύρα, προκαλώντας συχνά μονόπλευρη απώλεια ακοής.
Εντέλει μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Οξυγόνο για απώλεια ακοής
Εάν καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν αποδειχθεί καρποφόρα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου, η οποία περιλαμβάνει την εισπνοή 100% οξυγόνου ενώ βρίσκεστε σε θάλαμο ολόκληρου του σώματος.
Σε μία μελέτη, σχεδόν το 60% των ασθενών με αιφνίδια απώλεια ακοής βελτιώθηκε μετά από συνδυασμό οξυγονοθεραπείας και αγγειοδιασταλτικής έγχυσης, η οποία παρέχει ενδοφλέβιους φαρμακολογικούς παράγοντες για την αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που μεταφέρεται στην παροχή αίματος.
Εκείνοι που άρχισαν αυτή τη θεραπεία συνδυασμού αμέσως μετά την απώλεια ακοής άρχισαν να επιτυγχάνουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)holisticlife.gr