Σε τι είναι καλό το σιταρόχορτο;

 

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σώμα και διαμορφώνεται εύκολα. Αν και χρειαζόμαστε λίγη χοληστερόλη για να παράγουμε χολή, πάρα πολύ στο αίμα χοληστερίνη μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αρκετές μελέτες σε ζώα  έχει διαπιστώσει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη, αρουραίοι με υψηλή χοληστερόλη με χυμό σιταρόχορτου δεδομένος Διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν μειώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του σε κουνέλια που τρέφονται με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. 

Μετά από 10 εβδομάδες, είχε μειώσει τη συνολική χοληστερόλη και αύξησε την «καλή» χοληστερόλη HDL σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. 


Βοηθά στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, σιταρόχορτο, μείωσε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του στόματος κατά 41%. Σε μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, προκάλεσε κυτταρικό θάνατο και μείωσε τον αριθμό των κυττάρων λευχαιμίας έως και 65% εντός τριών ημερών από τη θεραπεία.

Μερικές έρευνες χυμό σιταρόχορτουΔείχνει ότι όταν συνδυάζεται με την παραδοσιακή θεραπεία του καρκίνου, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

μια μελέτη, χυμό σιταρόχορτουΈχει αποδειχθεί ότι το διεγερτικό μειώνει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του μυελού των οστών (μια συχνή επιπλοκή της χημειοθεραπείας), η οποία είναι κοινή σε 60 ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Ισορροπία ζάχαρης στο αίμα

υψηλό σάκχαρο στο αίμα, κεφαλαλγίαΜπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως δίψα, συχνοουρία και κόπωση.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, νευρικές βλάβες, δερματικές μολύνσεις και προβλήματα όρασης.

Μερικές μελέτες σε ζώα σιταρόχορτοnin επίπεδα σακχάρου στο αίμαδιαπίστωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να το κρατήσει υπό έλεγχο.

Σε μια μελέτη, παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση του σε διαβητικούς αρουραίους άλλαξε τα επίπεδα ορισμένων ενζύμων που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια άλλη μελέτη, για 30 ημέρες εκχύλισμα σιταρόχορτου έδειξε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών αρουραίων που έλαβαν θεραπεία με
Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση που ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία του σώματος από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να προκαλέσει τέτοιες καταστάσεις.

Μερικές έρευνες σιταρόχορτο και τα συστατικά του μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Μια μικρή μελέτη με 23 άτομα, σιταρόχορτο εξέτασε τις επιπτώσεις του χυμού στην κολίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Για ένα μήνα σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα χυμό σιταρόχορτουΗ κατανάλωση 1/2 φλιτζάνι (100 ml) αυτού του φαρμάκου μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και την αιμορραγία από το ορθό.

Σιταρόχορτο Είναι επίσης πλούσιο σε χλωροφύλλη, τη φυτική χρωστική ουσία με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι η χλωροφύλλη μπλοκάρει τη δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που πυροδοτεί τη φλεγμονή.

Επίσης, μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι οι ενώσεις στη χλωροφύλλη μειώνουν τη φλεγμονή στα κύτταρα που εξάγονται από τις αρτηρίες. 

Bελτιώνει την πέψη

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία με το ένζυμο που περιλαμβάνει. 

Ο χυμός αυξάνει επίσης τις κινήσεις του εντέρου.

Μερικά ανέκδοτα στοιχεία σιταρόχορτοΔείχνει ότι η πασχαλιά μπορεί να καθαρίσει τα έντερα και επίσης να μειώσει προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και κοιλιακή δυσφορία. 

Επιταχύνει το μεταβολισμό

Βοηθά στην απώλεια βάρους επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. 

Βελτιώνει το μεταβολισμό και προλαμβάνει τη δυσπεψία. 

Ενισχύει τον οργανισμό

Βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού. Βοηθά στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) και των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC). 

Έχει επίσης αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μερικά στοιχεία σιταρόχορτο δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. 

Η χλωροφύλλη σε αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αιμοσφαιρίων. 

Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Daegu Haany, Κορέα, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξασθένησης της μνήμης. 

Δίνει ενέργεια

Το Σιταρόχορτο μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία των μηχανισμών που σχετίζονται με την ενέργεια στο σώμα.

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. 

Στο Σιταρόχορτο η περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν πολλές λοιμώξεις. 

Αυτό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας ενδεχομένως τα επίπεδα ενέργειας. 

Ευεργετικό για τα νεφρά

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένη. 

Μερικά στοιχεία σκόνη σιταρόχορτου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προβλημάτων των νεφρών.

Σκόνη σιταρόχορτου Όταν καταναλώνεται τακτικά, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα μετέπειτα συμπτώματα των κύστεων των νεφρών (όπως έντονο πόνο στην πλάτη και κοιλιακό άλγος). 

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των κύστεων. 

Τα οφέλη του σιταρόχορτου για το δέρμα

Περιέχει Βιταμίνη Α Αυξάνει τη λάμψη της επιδερμίδας και δίνει φυσική λάμψη.

Σε μελέτες αρουραίων, με το σιταρόχορτο θεραπεύονται δερματικές βλάβες όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Πίνοντας χυμό σιταρόχορτου, στην ψωρίαση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα.

Αδυνατίζει το Σιταρόχορτο;

Περιέχει θυλακοειδή, τα οποία είναι μικροί θάλαμοι που βρίσκονται σε φυτά που περιέχουν χλωροφύλλη που απορροφούν το ηλιακό φως για τη φωτοσύνθεση.

Μπορεί να μην βοηθά στην απώλεια βάρους από μόνο του, αλλά διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι τα θυλακοειδή προκαλούν απώλεια βάρους παρέχοντας κορεσμό.

Σε μια μικρή μελέτη, η συμπλήρωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με θυλακοειδή ενέτεινε τα αισθήματα κορεσμού, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ομοίως, μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα θυλακοειδή αυξάνουν τον κορεσμό επιβραδύνοντας τη γαστρική κένωση και αυξάνοντας την απελευθέρωση ορμονών που μειώνουν την πείνα.

Τα θυλακοειδή βρίσκονται επίσης σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως τα πράσινα λαχανικά, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι. 

Πώς να καταναλώνετε το σιταρόχορτο;

Διατίθεται σε μορφή σκόνης, χυμού και κάψουλας. 

Χυμός σιταρόχορτου

Εκτός από το να το πίνετε μόνο του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό ή τη σκόνη του για να αυξήσετε το θρεπτικό περιεχόμενο των ροφημάτων smoothie σας.

Μπορείτε επίσης να αναμίξετε τον χυμό σε σάλτσες σαλάτας, τσάι ή άλλα ροφήματα.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !