Βότανο Nigella η Bασίλισσα κατά του καρκίνου.


Από αρχαιοτάτων χρόνων τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακές θεραπείες και η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από σχετικά παραδείγματα.

Θα ήταν βέβαια λάθος να θεωρήσουμε ότι σήμερα κάτι ανάλογο δεν ισχύει , διότι τα βότανα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως πηγές σύγχρονων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κοινοτήτων σε χώρες με περιορισμένους πόρους, βασίζονται σε φαρμακευτικά φυτά για τις βασικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Σε σημαντικό βαθμό αυτό σχετίζεται με το ότι το 60% των κοινωνιών δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση ή και να αντέξουν οικονομικά τα εγκεκριμένα φάρμακα .

Εντούτοις και σε κοινωνίες με καλλίτερα οικονομικά επίπεδα, υπάρχει σαφής και μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χρήση των φυτών ως πηγή τροφής και φαρμάκων . Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η χρήση της φυτο-ιατρικής ενισχύθηκε δραματικά για πολλές ασθένειες, όχι μόνο λόγω της εύκολης προσβασιμότητας και του χαμηλού κόστους, αλλά και της πεποίθησης ότι οι φυσικές θεραπείες έχουν λιγότερες επιβλαβείς επιπτώσεις σε σύγκριση με τα συνθετικά φάρμακα .

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η ανάπτυξη νέων προϊόντων από φυσικές πηγές, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και ενθαρρύνεται διότι κατά τις εκτιμήσεις μας, από τα 300.000 είδη βοτάνων που υπάρχουν παγκοσμίως, μόνο το 15% έχει διερευνηθεί για το φαρμακολογικό τους δυναμικό.

Nigella sativa L

Μεταξύ των πολλών φαρμακευτικών φυτών, το Nigella sativa L. (Ranunculaceae) θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα βότανα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για αυτό ή βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να επαληθευτούν παραδοσιακές θεραπείες και ισχυρισμοί των λαϊκών θεραπευτών.

Μικροί μαύροι σπόροι

Η θρεπτική αξία του μαύρου κύμινου είναι μέγιστη και συνδέεται με την παρουσία σημαντικής ποσότητας φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μετάλλων και βιταμινών.

Η σύνθεση συστατικών ( διάφορες πηγές ), έδειξε 20-85% πρωτεΐνες, 38,20% λίπος, 7-94% φυτικές ίνες και 31,94% συνολικών υδατανθράκων.

Μεταξύ των διαφόρων αμινοξέων που εμπεριέχονται, εντοπίστηκαν, το γλουταμινικό, η αργινίνη και το ασπαρτικό , η κυστεΐνη και η μεθειονίνη.

Οι μαύροι σπόροι κύμινου περιέχουν επίσης σημαντικά επίπεδα σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, φωσφόρου, ασβεστίου, θειαμίνης, νιασίνης, πυριδοξίνης και φολικού οξέος.

Φυτοχημική ανάλυση

Οι φυτοχημικές αναλύσεις του Ν. Sativa έδειξαν την παρουσία εκατοντάδων φυτοσυστατικών που περιλαμβάνουν κυρίως αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες και έλαια.

Δεν διαθέτουμε πλήρη γνώση διότι η σύνθεση πολλών από αυτά δεν έχει αναλυθεί χημικά ενώ η βιολογική τους δράση δεν έχει διευκρινιστεί και επαληθευτεί.

Έλαια

Ο σπόρος Ν. Sativa περιέχει 26-34% σταθερό έλαιο εκ των οποίων τα κύρια λιπαρά οξέα είναι λινολεϊκό οξύ (64,6%) και παλμιτικό οξύ (20,4%).

Επιπλέον περιέχει και 0,4% -2,5% αιθέριο έλαιο .

Μεταξύ των διαφορετικών δραστικών συστατικών που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, η θυμοκινόνη που βρίσκεται ως κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου είναι η πιο βιοδραστική ένωση και εμφανίζει πλείστα θεραπευτικά οφέλη

Σήμερα, η Nigella sativa (οικογένεια Ranunculaceae), στα Ελληνικά Μελάνθιον το ήμερον ή Νιγέλα η εδώδιμος, απασχολεί πάρα πολλούς ερευνητές που διερευνούν διεξοδικά για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, τις θεραπευτικές δυνατότητες, τον μηχανισμό δράσης, την αξιολόγηση της ασφάλειας και τις τοξικολογικές μελέτες της.

προέλευση

προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία ενώ καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Νότια Ευρώπη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Συρία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

Η χρήση της χάνεται στα βάθη των αιώνων ενώ και σήμερα κερδίζει συνεχώς έδαφος ώστε να μην βρίσκει πλήθος εφαρμογών μόνο σε διάφορα παραδοσιακά συστήματα ιατρικής (όπως το Unani και το Tibb, το Ayurveda και το Siddha), αλλά να κατακτά την Ευρώπη και την Αμερική, όπου όλο και συχνότερα δυτικοί ιατροί την περιλαμβάνουν στο οπλοστάσιο τους.

Στις χώρες του Ισλάμ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές ιατρικής θεραπείας. Είναι ενδιαφέρον ότι συνιστάται να χρησιμοποιείται σε τακτική βάση στο Tibb-e-Nabwi (Προφητική Ιατρική), όπου αναφέρει ότι ”γιατρεύει όλες τις αρρώστιες εκτός από τον θάνατο”.

Από τους λαϊκούς θεραπευτές

έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως αντιυπερτασικό, ενισχυτικό της ηπατικής λειτουργίας, διουρητικό, σε διάφορα πεπτικά νοσήματα ή συμπτώματα, ως αντιδιαρροικό, παυσίπονο, διεγερτικό της όρεξης και αντιμικροβιακό. Επίσης σε ποικιλία παθήσεων του δέρματος.

Στην Δυτική ιατρική

Εκτεταμένες μελέτες τα τελευταία 20 κυρίως χρόνια, έχουν διεξαχθεί με τα πρότυπα της δυτικής ιατρικής από διάφορους επιστήμονες και εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη, δείχνοντας ότι το φάσμα των φαρμακολογικών δράσεών της Ν. Sativa είναι πράγματι μεγάλο και περιλαμβάνει αντιμικροβιακή, αντιδιαβητική, αντικαρκινική, ανοσορρυθμιστική, αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, σπασμολυτική, βρογχοδιασταλτική και αντιοξειδωτική δράση .

Διάφορες εργασίες έδειξαν επίσης ηπατο-προστατευτικές, νεφρο-προστατευτικές και γαστρο-προστατευτικές, ιδιότητες. Έτσι η N. sativa κατέλαβε κορυφαία θέση μεταξύ των φυτικών φαρμάκων, με βάση όχι πλέον την παράδοση αλλά τα σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535880/

Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses

Φαίνεται πως οι περισσότερες από τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού οφείλονται στην παρουσία θυμοκινόνης η οποία είναι το κύριο βιοδραστικό συστατικό τόσο του σπόρου όσο και του αιθέριου ελαίου. Πέραν αυτής όμως, το πλήθος από δραστικά συστατικά που έχουν αποδειχτεί πως περιέχει (nigellicine, nigellidine, dithymoquinone, thymol and carvacrol), χρειάζονται και άλλες μελέτες και ίσως επιφυλάσουν εκπλήξεις.

Τοξικότητα

Για τους περισσότερους ανθρώπους η λήψη της Nigella Sativa είναι ασφαλής. Εξάλλου την χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα και την βάζουμε σε ψωμί και παξιμάδια. Δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό και ως εκ τούτου είναι καλλίτερο να το αποφεύγουν οι εγκυμονούσες και όσες θηλάζουν.

Ειδικά στον καρκίνο που απασχολεί πολλούς πάσχοντες, η Nigella sativa L έχει δειχθεί αποτελεσματική σε πολλές μελέτες, επιμηκύνοντας την ζωή και βελτιώνοντας την ποιότητα της.

 Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
1400g.org

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !