Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο για τους εδώδιμους κορμούς του, δηλαδή τις μάππες και τις πούλλες, που είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Τόσο οι «μάππες» όσο και οι «πούλλες» αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η λέξη «μάππα» αναφέρεται στο κεντρικό κορμό, ο οποίος βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι Σωτήρας».
Η λέξη «πούλλα» αναφέρεται σε κορμίδια τα οποία αποτελούν τις δευτερεύοντες ή θυγατρικους κορμούς και οι οποίοι αναπτύσσονται προς τα πλάγια και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» .
Θα πρέπει να τονιστεί πως το κολοκάσι καλλιεργείται στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι οποίες προσομοιάζουν με το απαιτούμενο υποτροπικό κλίμα.
Αλλά το Κολοκάσι έχει και τη δική του βάση επί ελληνικού εδάφους.
Προέρχεται από το είδος Colocasia esculenta και ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά). Η ιστορία του ξεκινά στη Μαλαισία και την Ινδία πριν από το 5000 π.Χ ενώ καλλιεργείται ακόμη συστηματικά σε περιοχές της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, την Αυστραλία και τα νησιά του ειρηνικού. Το λεγόμενο “αυτί του ελέφαντα” (elephant ear) eddoe – eddo ή Taro όπως το ονομάζουν, παραμένει ένα σημαντικό όπλο για τους Ικαριώτες με τα υψηλότατα ποσοστά μακροζωίας.
Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.
(getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)
Το εν λόγω λαχανικό λοιπόν είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ τα φύλλα του αποτελούν μία σημαντική πηγή βιταμινών Α και C! Ο βολβός του διαθέτει επίσης βιταμίνες Β6, C, E ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα φύλλα του διαθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.
Οι Ικαριώτες ξέρουν να επιλέγουν σωστά. Ένα από τα μυστικά τους ως γνωστόν για τα υψηλότατα ποσοστά μακροζωίας στο νησί είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή που ακολουθούν. Γνωρίζουν καλά πως ότι και να συμβεί εκείνοι θα έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους καλλιέργειες.
Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος οι Ικαριώτες δεν πέρασαν δύσκολα τουλάχιστον όσον αφορά το φαγητό, αφού έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια που ήταν σε αφθονία στο νησί.
Σε βάθος χρόνου θα λέγαμε ότι και στην Ικαρία έχουν λιγοστέψει αρκετά λόγω και της ανεξέλεγκτης συλλογής τους.
Όσον αφορά το ψήσιμο του, στην Ικαρία τουλάχιστον συνηθίζεται να το βράζουν για δύο ώρες και στη συνέχεια να το κάνουν σαλάτα παντρεύοντας το με διάφορα μυρωδικά, φρέσκο κρεμμύδι, λάδι και ξίδι. Μία ακόμη Ικαριώτική επιλογή είναι η Σκορδαλιά με Κολοκάσι.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)