Πολλά εξαρτώνται από τη διατροφή και δυστυχώς πολλοί από εμάς έχουμε κακή σχέση με το φαγητό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Τι θα γινόταν όμως αν το προσεγγίζαμε λίγο πιο… διαισθητικά;
Η διαισθητική διατροφή είναι μια φιλοσοφία που αφορά τα διατροφικά μοτίβα και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας και τα σήματα πείνας που αυτό στέλνει. Πρακτικά αφορά τη βελτίωση της σχέσης μας με το φαγητό χωρίς κανόνες για το τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε.
Η βασική ιδέα της διαισθητικής διατροφής
Η διαισθητική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι κάποιος πρέπει να φάει όταν πεινάει και να σταματήσει τη στιγμή που χορταίνει. Μπορεί να φαίνεται εύκολο να γίνει, αλλά δεν είναι αφού οι περισσότεροι από εμάς αποτυγχάνουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ πείνας και λαχτάρας- λιγούρας.
Επιπλέον, πολλοί ακολουθούν διατροφικές οδηγίες για το τι πρέπει να φάνε και πότε.
Διαφορά μεταξύ πείνας και συναισθηματικής λαχτάρας- λιγούρας Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι μόλις 1 ή 1,5 ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, πιθανότατα πρόκειται για λαχτάρα, όχι πείνα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχετε άγχος ή πιο συχνά όταν βαριέστε.
Η πείνα μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια όπως ζάλη και «γουργούρισμα» στο στομάχι.
Η λαχτάρα σας κάνει να θέλετε να καταναλώσετε ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, ειδικά το junk. Εάν είστε πεινασμένοι, θα καταναλώσετε μια σαλάτα που βρίσκεται μπροστά σας. Αλλά αν είναι λαχτάρα, δεν θα την προτιμήσετε…
Σημάδια ότι έχετε κακή σχέση με το φαγητό
Προτού μπείτε στη διαδικασία να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εάν έχετε κακή σχέση με αυτό. Τα σημάδια που το μαρτυρούν είναι: Αισθάνεστε ένοχοι μετά το φαγητό.
Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.
(getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)
Μποϊκοτάρετε φαγητό που θεωρείται κακό.
Έχετε καταγράψει μια μακρά λίστα κανόνων που περιστρέφονται γύρω από τα τρόφιμα που μπορείτε και που δεν μπορείτε να φάτε.
Βασίζεστε σε εφαρμογές μέτρησης θερμίδων κάθε μέρα.
Παραμελείτε τα φυσικά σημάδια πείνας.
Ακολουθείτε διατροφικές τάσεις.
Νιώθετε άγχος όταν τρώτε με κόσμο.
«Πιάνετε» τον εαυτό σας πότε να τρώει πολύ και πότε να περιορίζεται υπερβολικά.
Πώς θα καλλιεργήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό
Ξεκινήστε υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας πως οτιδήποτε με μέτρο δεν σας κάνει κακό και πως είναι σημαντικό να ακούτε το ίδιο το σώμα σας.
Εστιάστε σε μια προσεκτική αλλά ευέλικτη διατροφή που δίνει προτεραιότητα τόσο στις ανάγκες ευχαρίστησης όσο και στις διατροφικές σας ανάγκες, αναγνωρίζοντας τα σημάδια κορεσμού, πείνας και όρεξης.
Επιπλέον, αφιερώστε χρόνο για ενδοσκόπηση. Αναλύστε τα συναισθήματά σας σε σχέση με το φαγητό. Μερικές φορές, μπορεί να τρώτε υπερβολικά όταν αισθάνεστε στρες. Δώστε βάση για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, ζητώντας αν θεωρείτε ότι χρειάζεται, την καθοδήγηση ενός ειδικού.
Τέλος, προσπαθήστε να είστε ένας υπεύθυνος καταναλωτής.
Ψωνίστε τα διατροφικά προϊόντα σας με βάση τις ανάγκες και όχι τα «θέλω» σας.
Τα οφέλη που θα αποκομίσετε Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης.
Χαμηλότερος ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος).
Καλύτερη ψυχική υγεία.
Χαμηλότερα επίπεδα άγχους και πεσμένης διάθεσης.
Η διαισθητική διατροφή ενθαρρύνει την αποδοχή του σώματος και τη συνολική ευεξία, προάγοντας μια πιο βιώσιμη και ισορροπημένη προσέγγιση. «Αγκαλιάζοντάς» την, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο υγιεινή και θετική σχέση με το φαγητό για μια τελικά πιο χαρούμενη ζωή, απαλλαγμένη από ατέλειωτους κύκλους ενοχών και στερήσεων.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)