Η αντιμετώπιση των πρωκτικών ραγάδων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φυτική ιατρική και στη μεγάλη σειρά φυσικών θεραπειών, χρήσιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν τα συμπτώματα είναι ήπια.
Για να προωθηθεί η επούλωση αυτών των πολύ οδυνηρών ραγάδων, πρώτα απ ‘όλα είναι απαραίτητη η κατάλληλη τακτοποίηση της εντερικής λειτουργίας, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας δίαιτας πλούσιας σε υγρά και απόβλητα, ενδεχομένως συνοδευόμενη από φυσικά φάρμακα με καθαρτική – μαλακτική δράση.
Φυτικά παρασκευάσματα όπως λιναρόσπορο και psyllium , ινουλίνης , μολόχα , πεντάνευρο και marshmallow μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε αυτή την έννοια. Όλες αυτές οι φυσικές θεραπείες για εσωτερική χρήση κάνουν το κόπρανο μαλακό και ομαλότερο, διευκολύνοντας την εκκένωση και μειώνοντας τα ερεθιστικά φαινόμενα που επηρεάζουν τον πρωκτικό βλεννογόνο.
Μολόχα, Plantain και Marshmallow περιέχουν γλίσχρασμα με ένα αντι-φλεγμονώδη και επούλωση δράση. Τα ίδια υπάρχουν στο comfrey , το οποίο ωστόσο δεν συνιστάται για εσωτερική χρήση.
Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται ευρέως τόσο ως κρέμα όσο και ως αφέψημα, αλλά πάντα για εξωτερική χρήση (30 γραμμάρια φαρμάκου – ρίζα – σε ένα λίτρο κρύου νερού. Βράστε και αφήστε να εγχυθεί για 20 λεπτά. Κάντε χλιαρά λουτρά δύο φορές το ημέρα για μια εβδομάδα, στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για άλλες επτά ημέρες. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση).
Το ίδιο ισχύει και για το τζελ αλόης βέρα (όχι ο χυμός, ο οποίος έχει έντονη καθαρτική δράση), που εφαρμόζεται πολλές φορές την ημέρα σε πρωκτικές ραγάδες, για να επωφεληθεί από τις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, ανοσοδιεγερτικές και αναισθητικές του ιδιότητες.
Ένα άλλο φυσικό φάρμακο, χρήσιμο ως αφέψημα για εξωτερικά λουτρά, είναι το yarrow, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από το στόμα ως αντισπασμωδικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο, με ειδική δράση στο πεπτικό σύστημα. Παρουσία πρωκτικών ραγάδων , ο φρέσκος χυμός που εκχυλίζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή μια αλοιφή που παρασκευάζεται με ανάμιξη σε ίσα μέρη με το λαρδί.
Κατά γενικό κανόνα, ωστόσο, όσον αφορά τη φυτοθεραπεία, είναι σημαντικό να μην το κάνετε μόνοι σας (για μια ολόκληρη σειρά λόγων που κυμαίνονται από την επιλογή της ίδιας της φυτικής πηγής – συγκέντρωση δραστικών συστατικών, βαλσάμικος χρόνος κ.λπ.) έως πιθανές ακατάλληλες χρήσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα).
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι με την παρουσία πρωκτικών ραγάδων, τα λουτρά, φαρμακευτικά ή όχι, πρέπει να εκτελούνται αυστηρά με ζεστό νερό, αποφεύγοντας το κρύο για να μην προκαλέσουν πρωκτικούς σπασμούς.
Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τοπική χρήση, δεδομένης της θεραπευτικής και απολυμαντικής δράσης που τα χαρακτηρίζει, είναι αυτά με αιθέρια έλαια. Ανάμεσα στις πιο χρησιμοποιούμενες φυσικές πηγές παρουσία πρωκτικών ραγάδων βρίσκουμε το αιθέριο έλαιο λεβάντας, καθώς και το κυπαρίσσι, το φασκόμηλο, το hypericum, το θυμάρι, το centella asiatica και το γεράνι.
Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)