Τροφική Αλλαντίαση: Λάθη στην κονσερβοποίηση

 
Πρόκειται για ένα είδος θανατηφόρας δηλητηρίασης που έχει να κάνει με λάθη στην κονσερβοποίηση και λάθη στην συντήρηση τροφών.

Όσοι ασχολούνται λοιπόν με κονσερβοποίση, σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά και συντήρηση τροφών μέσα σε λάδι θα πρέπει να δρουν με προσοχή λαμβάνοντας υπόψιν τον κίνδυνο της αλλαντίασης.

Η αλλαντίαση είναι βαρύτατη τοξική δηλητηρίαση, η οποία προκαλείται από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης (Clostridium Botulinum), το οποίο είναι αναερόβιο, Gram θετικό και σπορογόνο. Παράγει μία εξωτοξίνη, η οποία είναι η ποιο ισχυρή στη φύση, και ποσότητά της μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Η τοξίνη της αλλαντίασης προκαλεί παράλυση των μυών των οφθαλμών, των μυών του προσώπου, του φάρυγγα, των αναπνευστικών μυών, και του μυοκαρδίου.

Έτσι, το προσβεβλημένο άτομο είναι δυνατόν να εμφανίσει πτώση βλεφάρων, δυσκολία στην ομιλία, δυσκαταποσία, δυσκολία κίνησης των άκρων του, και δυσκολία στην αναπνοή, καταστάσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως οδηγούν στο θάνατο.

Η τοξίνη της αλλαντίασης καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου σε 20 λεπτά, ενώ οι σπόροι του κλωστηριδίου καταστρέφονται στους 121 βαθμούς Κελσίου σε 5 λεπτά.

Η θερμοαντοχή αυτή ελαττώνεται σε όξινο περιβάλλον και σε περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αλάτων.

Υπάρχουν δύο ασφαλείς τρόποι για την αποφυγή της όταν φτιάχνουμε κονσέρβες με τροφές π.χ. φασόλια γίγαντες, μανιτάρια τουρσί κλπ

Αγοράζουμε ένα ph-μετρο (υπάρχουν και από 10 ευρώ) και προσθέτουμε ξύδι, κιτρικό οξύ, χυμό λεμονιού ή γαλακτικό οξύ ώσπου το ph του μίγματος για κονσερβοποίηση να φτάσει κάτω από 4,4.

Παστεριώνουμε τα βάζα ή τις κονσέρβες σε θερμοκρασία 121 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά. Αυτό θα γίνει μόνο με χύτρα ταχύτητος.

Αν φτιάχνουμε πέστο κλπ προτιμούμε την διατήρηση του σε ψυγείο.

 Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !