Γιατί να επιλέξω κατσικίσιο γάλα αντί για αγελαδινο

 


Πάμε να μάθουμε μερικά πράγματα για το Κατσικίσιο γάλα το οποίο βρίσκουμε και στα σούπερ μάρκετ.

Πολλοί με ρωτάτε γιατί να επιλέξω κατσικίσιο γάλα αντί για αγελαδινο

Για να δούμε :

Αρχικά, το γάλα κατσίκας περιέχει κατά κύριο λόγο Α2 β-καζεΐνη η οποία δεν δημιουργεί συχνά γαστρεντερικές διαταραχές και ενδεχομένως δυσανεξίες όπως η Α1 β-καζεΐνη που περιέχεται αρκετά πιο συχνά στο αγελαδινό.

Επιπλέον είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, Β1 και Β12 ενώ περιέχει αρκετή πρωτεΐνη και μαγνήσιο αλλά δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος.

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο από το αγελαδινό σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) και τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT), τα οποία είναι ευεργετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μαζί με αυτά, το κατσικίσιο γάλα έχει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από το αγελαδινό γάλα.

Η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος μειώνει τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα και ως εκ τούτου έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Είναι φυσικά ομογενοποιημένο και τα λιποσταγονίδιά του είναι μικρότερα από του αγελαδινού γάλατος. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο εύπεπτο ενώ έχει εκ φύσεως χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης από το αγελαδινό.

Από αυτό το γάλα προέρχονται πολλά τυριά όπως: η φέτα, το τουλουμοτύρι, το κατίκι Δομοκού, η μυζήθρα, το ανθότυρο, το μανούρι, το κεφαλοτύρι, το Κατσικίσιο Μετσόβου, το αρσενικό Νάξου, το χαλούμι Κύπρου.

Είναι σημαντικό ωστόσο το γεγονός ότι:

Το κατσικίσιο γάλα προσφέρει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Περισσότερο από 50% του σιδήρου που περιέχεται στο κατσικίσιο γάλα απορροφάται από τον οργανισμό του παιδιού σε αντίθεση με το γάλα αγελάδας που απορροφάται μόνο το 13%.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !