Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σχεδόν παντού, να αναπτύσσεται σαν χαλί στα μέρη που φυτρώνει. Ανθίζει κάθε χρόνο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Ο καρπός του ο οποίος αναπτύσσεται στη βάση των φύλλων είναι αγκαθωτός, επίπεδος, στρογγυλός και αποτελείται από 5 σπόρους.
Ο κάθε σπόρος φέρει τρία άνισα σκληρά αγκάθια απ’ όπου και το όνομά του.
Τα αγκάθια του αυτά είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα (ώστε πάντα κάποιο από αυτά να κοιτάζει προς τα πάνω). Έτσι, διαπερνούν με ευκολία ρούχα, παπούτσια, δέρματα, από όπου προκύπτει και η έκφραση "τριολίστηκε" ή "τριβολίστηκε".
Η κατασκευή αυτή, αποτέλεσε έμπνευση για τους αρχαίους ώστε να κατασκευάσουν ένα ύπουλο όπλο που ήταν μια σιδερένια κατασκευή, σαν καρφί με τέσσερις αιχμηρές καταλήξεις.
Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν τετράεδρον ή τρίβολον και οι Ρωμαίοι murex ferreus (σιδηρούς τρίβολος).
Ήταν η καταστροφή για το ιππικό των εχθρών.
Η πρώτη αναφορά χρήσεως αυτού του όπλου, μας παραπέμπει στο 331 π.Χ., στην μάχη των Γαυγαμήλων, όπου ο στρατός του Δαρείου του 3ου έσπειρε με τριβόλους την περιοχή για να ανακόψει το ιππικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παρόμοια κατασκευή από χονδρό σύρμα, χρησιμοποιήθηκε και στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Όμως το βότανο, αυτό δίνει λύση σε πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την σεξουαλική υγεία ανδρών και γυναικών. Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αφροδισιακά, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες.
Στους άνδρες: Προκαλεί την έκκριση τεστοστερόνης αυξάνοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, βοηθά στην σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, την στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτιση, και βελτιώνει τη λειτουργία του προστάτη και καταπολεμά την γυναικομαστία.
Δικαίως ονομάζεται και «φυσικό βιάγκρα».
Πολλοί «body builders» το χρησιμοποιούν για την ανάκτηση των επιπέδων τεστοστερόνης, μετά την χρήση αναβολικών και συχνά αποτελεί συστατικό τονωτικών της ινδικής θεραπευτικής Ayurveda.
Σε έρευνες που έγιναν σε Ρωσία και Βουλγαρία, ότι οι αφροδισιακές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στην Protodioscin, μια στεροειδή σαπωνίνη, η οποία απαντάται σε αρκετά φυτά των Οικογενειών Zygophyllaceae (Tribulus), Dioscoreaceae (Dioscorea) και Fabaceae (Trigonella) και κυρίως στα φύλλα τους.
Στις γυναίκες: Τονώνει την σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία, βοηθάει σε περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, στη ρύθμιση των ορμονών στην έμμηνο ρύση, στην εμμηνόπαυση, μειώνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτή όπως: αϋπνία, υπερένταση, άσχημη διάθεση, πόνος στην κοιλιακή χώρα, υπερευαισθησία και υπεραιμία χωρίς προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.
Έχει όμως και πλείστες άλλες θεραπευτικές ιδιότητες όπως: αντικαταθλιπτικές, αντιϋπερτασικές, χωνευτικές, αποτοξινωτικές, βοηθά στη δόμηση των μυών, αυξάνει την ζωτικότητα του οργανισμού, βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν στο ουροποιητικό σύστημα όπως η δυσουρία, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει τα νεφρά από πυοσφαίρια και αιμοσφαίρια και βοηθάει σε περιπτώσεις υπερτάσεως.
Ενδείκνυται επίσης: σε περιπτώσεις ιλίγγου και πονοκεφάλων, νευρικών διαταραχών, δυσκοιλιότητας, υψηλής χοληστερόλης, κοινών κρυολογημάτων, του άσθματος, του βήχα, στην αποβολή πτυέλων αλλά και σε δερματικές παθήσεις όπως: η ψωρίαση και ο έρπης, αλλά και σε οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η επιπεφυκίτις. Αναλόγως της περιπτώσεως, χρησιμοποιούνται τα φύλλα, ο καρπός και η ρίζα.
Προσοχή:
Το τριβόλι πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και από άτομα: με καρδιακά προβλήματα, έλκος στομάχου ή ηπατικές διαταραχές. Όταν γίνεται συστηματική χρήση βοτάνων, πρέπει πάντα, να υπάρχει εποπτεία ειδικού ιατρού.
Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
Απο biokipos.blogspot
Βιβλιογραφία
Brown,
G.A. et al. (2001). "Endocrine and lipid responses to chronic
androstenediol-herbal supplementation in 30 to 58 year old men". J. Am.
Col.l Nutr. 20 (5): 520–8.
Bucci,
L.R. (2000). "Selected herbals and human exercise performance". The
American journal of clinical nutrition 72 (2 Suppl): 624S–36S.
Gauthaman,
K. et al. "Aphrodisiac properties of Tribulus terrestris extract
(Protodioscin) in normal and castrated rats". Life Sciences. 71.12
(2002):1385-96.
Hassan,
L.G., K.J. Umar and A. Usman, 2005. Nutrient content of the leaves
ofTribulus terrestri (Tsida.). J. Trop. Biosci., 5: 77-82.
Jameel ,J.K .et al. Gynaecomastia and the plant product "Tribulus terrestris". Breast. 13.5 (2004):428-30.
Κουμανούδης, Σ. (1958) Λεξικόν Λατινοελληνικόν Σπανός, Χ. Αθήναι
Phillips,
O.A. et al. (2006) "Antihypertensive and vasodilator effects of
methanolic and aqueous extracts of Tribulus terrestris in rats".
Journal of Ethnopharmacology. 104.3 (2006):351-5.
Plinius
XI, (1991) in: Natural History - A Selection. Pliny the Elder,
(Translated by John F.Healy). Penguin Books, London: pp.157-158.
Rogerson,
S. (2007). "The effect of 5 weeks of Tribulus terrestris
supplementation on muscle strength and body composition ". The Journal
of Strength & Conditioning Research 21 (2): 348–53
Σταματάκος, Ι. (1972) « Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης », Βιβλιοπρομηθευτική, Αθήναι, 1261 σελ.