Ποτίσματα στην Τομάτα – μέθοδος:
Η Τομάτα όπως και τα περισσότερα κηπευτικά έχουν ανάγκη από ποτίσματα. Στην Τομάτα η σωστή και προγραμματισμένη άρδευση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εργασίες στον κήπο μας. Η ποιότητα των καρπών αλλά και η επιτυχία της φυτείας μας εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από την άρδευση.
Αποφεύγουμε στο πότισμα της Τομάτας και τον περισσότερων κηπευτικών, να βρέχουμε τα υπέργεια μέρη του φυτού (φύλλα, βλαστούς κ.α.). Άρδευση με μπεκ που δημιουργούν νέφος ή πότισμα με λάστιχο ώστε να «δροσιστεί» το φυτό, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες σε μύκητες που παραμονεύουν και μπορούν να κάνουν ζημιές στην φυτεία μας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, τα ποτίσματα γίνονται με τρόπους κατά τους οποίους τα φυτά μας, ποτίζονται με νερό το οποίο «τρέχει» δίπλα τους ή «στάζει» κοντά τους.
Οι ποιο συνηθισμένοι τρόποι ποτίσματος είναι:
1. Πότισμα με αυλάκια
2. Πότισμα με σταγόνα (στάγδην άρδευση)
Το πότισμα με αυλάκια είναι η πιο παραδοσιακή μέθοδος ποτίσματος, με μεγάλη εφαρμογή στους ερασιτεχνικούς κήπους. Αλλιώς λέγεται και άρδευση με κατάκλιση. Σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε το νερό να κυλήσει ανάμεσα στις γραμμές καλλιέργειας.
Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός ούτε και προγραμματισμός. Μπορούμε να σπαταλήσουμε άφθονες ποσότητες νερού, χωρίς αυτές να είναι αφομοιώσιμες από τα φυτά μας. Η Τομάτα π.χ. θα πάρει τις ποσότητες του νερού που έχει ανάγκη, και το υπόλοιπο θα το «αφήσει», να φύγει στα κατώτερα στρώματα του εδάφους.
Το λάθος που κάνουμε όταν ξεκινάμε να ασχολούμαστε με αυτές τις καλλιέργειες, είναι ότι δίνουμε στο φυτό μεγάλες ποσότητες νερού για να μεγαλώσει γρήγορα. Με αυτό όμως πετυχαίνουμε τα ανάποδα αποτελέσματα. Γιατί δημιουργούμε, ασφυκτικό περιβάλλον στην περιοχή του ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα, φυτά καχεκτικά και ευάλωτα.
Στο σύστημα με αυλάκια, η ποσότητα του νερού που δίνουμε στα φυτά δεν μπορεί να υπολογιστεί. Εμπειρικά και μόνο μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσότητα.
Το νερό που σε πολλές περιοχές, είναι δυσεύρετο και ακριβό σπαταλάτε χωρίς λόγο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο κήπος ξεχάστηκε με ένα λάστιχο που έτρεχε όλο το βράδυ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα φυτά από το πολύ νερό.
Στην μέθοδο ποτίσματος με σταγόνα, τοποθετούμε στον κήπο μας ένα δίκτυο πλαστικών σωλήνων δίπλα στις γραμμές καλλιέργειας των κηπευτικών μας. Πάνω σε αυτές τις σωλήνες, ανά 30 ή 50 εκατοστά, υπάρχει σταλάκτης. Από αυτό αυτόν τρέχει μικρή ποσότητα νερού και ποτίζει το φυτό που βρίσκεται δίπλα του.
Πότισμα Τομάτας με "σταγόνα", σε υπαίθρια καλλιέργεια
Το σύστημα σταγόνας μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στον κήπο σας, είναι σχετικά οικονομικό, εξοικονομείτε μεγάλες ποσότητες νερού και με έναν προγραμματιστή ποτίσματος, που τοποθετείτε στην παροχή του νερού, μπορείτε να λείψετε κάποιες μέρες χωρίς να ξεραθούν τα φυτά ή να υποχρεωθείτε στον γείτονα.
Πόσο νερό πρέπει να δίνουμε με το πότισμα στη Τομάτα; Όταν η Τομάτα ποτίζετε σωστά, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής, την σωστή ανάπτυξη του φυτού, καλύτερη ποιότητα καρπών κ.α..
Η επαγγελματική μέθοδος άρδευσης σε θερμοκήπια, βασίζεται σε κάποια μοντέλα, που με την βοήθεια ειδικών οργάνων ορίζουν, τον όγκο και την συχνότητα ποτισμάτων.
Στους ερασιτεχνικούς κήπους η άρδευση στην Τομάτα αλλά και σε όλα τα κηπευτικά γίνεται εμπειρικά. Δηλαδή παρατήρηση της υγρασίας του εδάφους, σκάβοντας κοντά στα φυτά με ένα φτυαράκι σε ένα βάθος 20 – 30 εκ.. Σε κτήματα που έχουν καλλιεργηθεί και στο παρελθόν με Τομάτα, υπάρχει εμπειρία με τις ποσότητες νερού που πρέπει να δώσουμε στα φυτά μας.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε στο πότισμα της Τομάτας είναι, ότι πρέπει ανάλογα με την υγρασία που «κρατάει» το χώμα στο κτήμα μας, να προγραμματίσουμε τα ποτίσματα μας, τα οποία θα εφαρμόσουμε όλη τη χρονιά. Δηλαδή εάν παρατηρήσουμε ότι τα φυτά μας θέλουν ανά δύο ημέρες νερό, να ποτίζουμε σε αυτή τη συχνότητα μέχρι το τέλος της φυτείας.