Το δέρμα μας γίνεται φυσικά πιο ξηρό το χειμώνα. Ο αέρας έχει λιγότερη υγρασία και υπάρχει μεγαλύτερη δια-επιδερμική απώλεια νερού, που ουσιαστικά σημαίνει ότι το δέρμα χάνει νερό. Όταν υπάρχει αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα, ο δερματικός φραγμός, τα εξωτερικά στρώματα των κυττάρων και των λιπιδίων, τίθεται σε κίνδυνο, αφήνοντας το δέρμα τόσο πιο ξηρό όσο και πιο ερεθισμένο.
Οι νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα μπορεί επίσης να ερεθιστούν, προκαλώντας μια αίσθηση κνησμού, ένα παράδειγμα προυτοληπτικής φαγούρας. Ομοίως, αξίζει να αναφερθεί ότι παθήσεις όπως το έκζεμα, του οποίου η φαγούρα είναι συχνά σύμπτωμα, τείνουν επίσης να χειροτερεύουν σε πιο κρύο καιρό, όταν το δέρμα είναι πιο ξηρό.
Ο κνησμός μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου μπορεί να είναι χειρότερος ή να τον παρατηρείς να συμβαίνει συχνότερα και περισσότερο από άλλα. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα, η πιο κοινή μορφή εκζέματος, τείνει να εμφανίζεται σε πτυχές του σώματος, όπως στο λαιμό, στις πτυχές των αγκώνων και πίσω από τα γόνατα.
Πρόκειται για περιοχές όπου το δέρμα τρίβεται πάνω στον εαυτό του, προκαλώντας ενδεχομένως ερεθισμό, σημειώνει ο Dr. Libby. Τα σημεία που έχουν λιγότερους λιπογόνους αδένες, όπως τα βλέφαρα, είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, όπως και το πρόσωπο και τα χέρια.
Αυτά τα σημεία είναι πιο εκτεθειμένα στο περιβάλλον και σε πράγματα όπως ο κρύος αέρας, το νερό, ακόμη και το σαπούνι. Μπορούν να ερεθιστούν εύκολα, οδηγώντας σε ξηρό, φλεγμονώδες και δυνητικά με φαγούρα δέρμα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ξηρό δέρμα δεν συνεπάγεται πάντα και φαγούρα. Μπορείς να έχετε ένα ξηρό δέρμα που δεν έχει φαγούρα. Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διακρίνουμε την πραγματική σχέση μεταξύ του ξηρού δέρματος και της φαγούρας. Τούτου λεχθέντος, αν το δέρμα σου αρχίζει ξαφνικά να έχει φαγούρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φαινομενικά χωρίς λόγο, οι πιθανότητες λένε ότι είναι επίσης πολύ ξηρό. Και σε αυτή την περίπτωση, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ…
Πώς να καταπραΰνετε το ξηρό δέρμα με φαγούρα
Με απλά λόγια, το να κάνεις ό,τι μπορείς για να το βοηθήσεις, είναι να προσθέσεις ξανά και να κλειδώσεις την υγρασία στο δέρμα σου είναι η καλύτερη επιλογή για αρχή. Αντί να επιλέγετε πιο ελαφριές λοσιόν, προτείνεται να πας σε πιο παχύρευστες αλοιφές και κρέμες. Αυτές τείνουν να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αποφρακτικών συστατικών όπως βούτυρο καριτέ, διμεθικόνη και βαζελίνη, τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν μια σφραγίδα στην κορυφή του δέρματος για να κρατήσουν την υγρασία μέσα.
Ανεξάρτητα από το είδος της ενυδατικής κρέμας που χρησιμοποιείς, εφάρμοσε την αμέσως μετά το ντους, όταν μπορεί να κλειδώσει μέρος της υγρασίας που έχει απομείνει ακόμα στο δέρμα μας. Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα, είναι ένα κοινό ερεθιστικό που μπορεί να επιδεινώσει τυχόν φλεγμονές στο δέρμα.
Αν η φαγούρα είναι πραγματικά έντονη, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις μια λοσιόν κατά της φαγούρας για να ανακουφίσεις την αίσθηση στα σημεία που έχουν ιδιαίτερα φαγούρα. Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως η προσθήκη ενός υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου για να προσθέσεις ξανά υγρασία στον αέρα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ξηρού, κνησμώδους δέρματος. Το να κάνεις μικρότερα, πιο δροσερά ντους είναι μια άλλη καλή κίνηση, καθώς το ζεστό νερό είναι διαβόητο για την ξήρανση του δέρματος.
Εάν ο κνησμός που αισθάνεσαι συνοδεύεται από κνίδωση, μπορεί να έχεις κάποια άλλη δερματική πάθηση. Με όλα αυτά που έχουν ειπωθεί, αν βιώνεις έντονες αντιδράσεις φαγούρας μόνο μετά την έκθεση στο κρύο, μπορεί να έχεις κρυοουρίτιδα, μια κυριολεκτική δερματική αλλεργία στο κρύο που εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό αν η φαγούρα στο δέρμα σας συνοδεύεται από κνίδωση και ραγάδες. Ένας καλός τρόπος αυτοδιάγνωσης είναι να τοποθετήσεις ένα παγάκι στο δέρμα σου για λίγα λεπτά. Εάν το δέρμα σου αρχίσει να εμφανίζει οίδημα ή φλεγμονή εκεί, πιθανώς να έχεις κνίδωση από κρύο.
Η αποφυγή του κρύου όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις αυτή την κατάσταση, αλλά αν η αποφυγή είναι αδύνατη και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει, είναι πάντα καλή ιδέα να επισκεφθείς έναν πιστοποιημένο δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχέδιού αντιισταμινικών.
Κέρδισε τη μάχη στον αγώνα της ακμής
Οι ρουτίνες περιποίησης κατά της ακμής δεν είναι μονοσήμαντες, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να σε καθοδηγήσουμε με μερικές συμβουλές και έξυπνα κόλπα προς ένα καθαρό και λαμπερό δέρμα. Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα βασικά ή αλλιώς πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα και νύχτα.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεται το δέρμα σου για να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιές και η αλήθεια είναι ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα για διάφορα προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά.
Καθώς και από συμβουλές από influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλους εiδικούς της ομορφιάς.
Τι λένε λοιπόν οι έρευνες ότι χρειάζεται πραγματικά το δέρμα σας; Τι είναι αυτό που πραγματικά βοηθάει και τι όχι στην προσπάθεια για καθαρό, λαμπερό δέρμα; Στη συνέχεια θα βρεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μέσα από συμβουλές βασισμένες σε αποδείξεις για το τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις τη λαμπερή επιδερμίδα που θέλεις και σου αξίζει.