Η μελαγχολία Πώς να την αντιμετωπίσετε

 


Το φθινόπωρο, η φύση αλλάζει. Και μαζί της, αν δεν λάβουμε εγκαίρως μέτρα, κινδυνεύουμε να αλλάξουμε κι εμείς. Γιατί δεν θέλει και πολύ για να νιώσει κανείς πως από τη ρομαντική διάθεσή του, βρίσκεται εγκλωβισμένος στη μελαγχολία του.

Η μελαγχολία αυτή δεν πηγάζει από κάποια εγγενή προδιάθεση. Κάθε εποχή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο. Το φθινόπωρο είναι η κατ’ εξοχήν εποχή της «πεσμένης» ψυχικής διάθεσης. Γενεσιουργός αιτία γι’ αυτό η αναπόφευκτη μείωση της έκθεσή μας στο φυσικό φως του ήλιου. Η μείωση αυτή οδηγεί σε ελαττωμένη έκκριση από τον εγκέφαλο δύο βασικών ουσιών:

  • Της σεροτονίνης (η «ορμόνη της ευεξίας»)
  • Της μελατονίνης (η «ορμόνη του ύπνου»)

Επακόλουθο; Γινόμαστε επιρρεπείς στη θλίψη, το άγχος, την απογοήτευση και τις πιεστικές σκέψεις. Παρουσιάζουμε επίσης διαταραχές στον συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού, αλλά και στον ύπνο, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ψυχική μας διάθεση.

Στο σημείο αυτό οι επιλογές είναι δύο: ή θα αφεθούμε στη μελαγχολία του φθινοπώρου και θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα ή θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα για να ξαναδούμε την φωτεινότερη πλευρά της ζωής. Ει μη τι άλλο, «το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι», όπως είπε και ο Αλμπέρ Καμύ.

Τι να κάνετε

Για να καταπολεμήσετε τη μελαγχολία που σας κυκλώνει, μπορείτε να κάνετε πολλά. Δοκιμάστε τα εξής:

  • Βγείτε στο φυσικό φως. Η έκθεση στο φως του ήλιου επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή για να παραγάγει ο οργανισμός την βιταμίνη D που χρειάζεται. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την επαρκή έκκριση σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Αν η έκθεση στον ήλο συνδυαστεί με άσκηση ή με βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα, η ευεργετική επίδρασή της θα ενταθεί.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Είναι η μοναδική σταθερά που θα έχετε στη ζωή σας. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε συστηματικά, να μην καπνίζετε και να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου και έγερσης.
  • Οργανώστε σωστά τον χρόνο σας. Για να μην νιώθετε «πνιγμένοι», ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας και καταγράψτε τις υποχρεώσεις της ημέρας. Στο τέλος κάθε μέρας να σημειώνετε ποιες από αυτές διαχειριστήκατε και τι έμεινε για την επομένη. Μην παραλείπετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για ό,τι καταφέρνει.
  • Πείτε «όχι» στην αναβλητικότητα. Μην αφήνετε ποτέ για αύριο ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα χωρίς να πιεστείτε. Διαχειριστείτε τις υποχρεώσεις σας με βάση την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό σας, για να μην βαραίνουν αναίτια το μυαλό σας.
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όταν νιώθετε μελαγχολία, είναι απαραίτητο να δίνετε περιθώριο στον εαυτό σας για να αποδράσει, έστω και νοερώς. Αν δεν μπορείτε να κάνετε μία μονοήμερη εκδρομή ή μία μεγάλη βόλτα, αποφορτιστείτε ονειροπολώντας και ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Η αλλαγή «παραστάσεων», μεταφορικά ή κυριολεκτικά, θα φρεσκάρει τις σκέψεις σας και θα σας ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η μελαγχολία.
  • Ενισχύστε τον οργανισμό σας. Ορισμένα προϊόντα συμβάλλουν αποδεδειγμένα και με ασφάλεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

(getButton) #text=(👉Υγεία Χ3 ) #file=(Fish Oil Ω3 - BioVitamicell - Μαστίχα Χίου ) #icon=(buy) #size=(1) #color=(#bd2323) #info=(Αγορά)

 

text

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !