(Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ για να δούμε αποτελέσματα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται η διαδικασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
1η συνταγή:
(για ξηρά μαλλιά)
Υλικά
1 κρόκο αυγού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή καστορέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)
μία κουτ. σούπας μέλι
1-2 ποτήρια δυνατό αφέψημα (προτιμήστε τσουκνίδα και αν δεν είναι δυνατόν αυτό, επιλέξτε ή αναμείξτε ρίγανη, φασκόμηλο, δάφνη, κατιφέ, θυμάρι, καλέντουλα, δεντρολίβανο, ή/και χαμομήλι).
Εκτέλεση
Χτυπάμε το αυγό με το λάδι, και το μέλι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το αφέψημα, ώσπου να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους και να γίνουν μία αραιή κρέμα.
Ψεκάζουμε τα μαλλιά μας με το χλιαρό αφέψημα, και απλώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Στη συνέχεια καλύπτουμε τα μαλλιά, ώστε να δημιουργηθεί ζεστό περιβάλλον*, και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα. Μετά λουζόμαστε**.
2η συνταγή:
(για όλους τους τύπους μαλλιών)
Υλικά:
ένα μεγάλο φύλλο αλόης
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή καστορέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)
Εκτέλεση
Σκίζουμε το φύλλο της αλόης στα δύο και αφαιρούμε το ζελέ. Ανακατεύουμε καλά με το λάδι (στο μπλέντερ γίνεται ευκολότερα), και εφαρμόζουμε στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Καλύπτουμε το κεφάλι μας*, και αφήνουμε όση περισσότερη ώρα γίνεται (σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο από 30 λεπτά). Στη συνέχεια λουζόμαστε **
3η συνταγή:
(για τα λιπαρά μαλλιά)
Υλικά:
1 κουτ.σούπας γιαούρτι (κατά προτίμηση πλήρες παραδοσιακό)
ένα φλιτζανάκι δυνατό καφέ ελληνικό (για τα σκούρα μαλλιά)
ή ένα φλιτζανάκι αφέψημα χαμομηλιού (για τα ξανθά μαλλιά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τον καφέ (χωρίς το κατακάθι) ή με το χαμομήλι, ώσπου να γίνει μία ομοιόμορφη μάζα, και εφαρμόζουμε στις ρίζες των μαλλιών. Καλύπτουμε το κεφάλι μας*, αφήνουμε για 20-30 λεπτά και μετά λουζόμαστε κανονικά.
* με ένα μη απορροφητικό υλικό, χωρίς να πιέζει όμως τα μαλλιά (π.χ. ευρύχωρο μαντήλι, σκουφάκι, σακούλα κ.λπ.).
** κανονικά με τον τρόπο που συνηθίζουμε χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί λίγο περισσότερο σαμπουάν από συνήθως.
Για ταλαιπωρημένα μαλλιά με ψαλίδα ή/και πιτυρίδα.
1η συνταγή:
Υλικά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή αμυγδαλέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)
1 κουτ. σούπας μέλι
1 αυγό
ένα φλιτζανάκι αφέψημα μαϊντανού (ιδανικά μείξη με καλέντουλα, και ρίζα κολιτσίδας)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μπρίκι και ανακατεύουμε καλά με το λάδι και το αφέψημα. Απλώνουμε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής* και αφήνουμε όση περισσότερη ώρα μπορούμε (ει δυνατόν και όλη τη νύχτα). Λουζόμαστε με μικρή ποσότητα ήπιου σαμπουάν.
*Εάν τα μαλλιά μας είναι ξηρά, απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά τους. Εάν είναι λιπαρά, αποφεύγουμε τις ρίζες.
2η συνταγή:
Υλικά:
4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο βιολογικό (λίγο παραπάνω αν τα μαλλιά μας είναι πολύ λιπαρά).
1 ποτήρι νερό
(ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το μηλόξυδο αδιάλυτο)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε το νερό με το μηλόξυδο. Μετά από κάθε λούσιμο, ξεβγάζουμε και στραγγίζουμε ελαφρώς τα μαλλιά, και απλώνουμε το μείγμα μηλόξυδου που ετοιμάσαμε. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας.
Για θαμπά μαλλιά:
Βότανα ιδανικά για αποκατάσταση της λάμψης σε όλα τα χρώματα μαλλιών είναι και η ρίζα κολιτσίδας, ο κατιφές, το χαμομήλι και το δεντρολίβανο.
Τη φυσική λάμψη και πυκνότητα των μαλλιών, ενισχύουν και τα συστατικά του πορτοκαλιού (πολτός), αλλά και της μπύρας, τα οποία παράλληλα επιδιορθώνουν και αναδομούν την τρίχα.
Αφού επιλέξουμε ποιό από τα παραπάνω θέλουμε να δοκιμάσουμε (δεν ανακατεύουμε τη μπύρα με το πορτοκάλι), τα χρησιμοποιούμε ως μάσκες πριν το λούσιμο, με τη διαδικασία που περιγράφεται στις παραπάνω συνταγές, ή/και προσθέτουμε μικρή ποσότητα στο σαμπουάν ή/και το μαλακτικό μαλλιών που χρησιμοποιούμε.
Τα αφεψήματα βοτάνων (μόνο αυτά), εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το τελευταίο ξέβγαλμα, αντί για σκέτο νερό.
Θαυματουργή μάσκα λάμψης, μπορούμε να φτιάξουμε χτυπώντας ένα αυγό με ένα φλιτζανάκι μπύρας. Απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά, αφήνουμε για 20 λεπτά και λουζόμαστε κανονικά.
Καθαρισμός δέρματος κατά τη βαφή των μαλλιών:
Πριν τη βαφή, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στις περιοχές που συνήθως λερώνονται με τη βαφή. Αν παρόλα αυτά βαφτεί το δέρμα μας, ρίχνουμε λίγη στάχτη σε ένα βρεγμένο σφουγγαράκι, και τρίβουμε προσεκτικά ώστε να μην ερεθίσουμε το δέρμα μας. Ξεπλένουμε με νεράκι και βάζουμε πάλι λίγο ελαιόλαδο (ή κάποια κρέμα της αρεσκείας μας).
Ενίσχυση χρώματος και κάλυψη γκρίζων μαλλιών:
Υλικά:
αναλόγως την απόχρωση που προτιμάμε, επιλέγουμε:
Για σκούρα μαλλιά: τσόφλια μαύρου καρυδιού, δενδρολίβανο, γαρίφαλα, φασκόμηλο, τσουκνίδα, κανέλα, γαρίφαλα, κανέλα ή σύμφυτο.
Για ανοιχτόχρωμα μαλλιά: χαμομήλι, φλούδα λεμονιού, καλέντουλα, κατιφέ, ηλίανθο, σαφράν, αγριαψιθιά ή άνθη φλόμου.
Για κόκκινες αποχρώσεις: κόκκινο βατόμουρο, άνθη ιβίσκου, κόκκινα ροδοπέταλα, αχλάδι, καρότο, κατιφέ, παντζάρι
Ό,τι κι αν επιλέξουμε θα χρειαστούμε επιπλέον:
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Μία κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι από καρπό με κέλυφος, π.χ καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.)
Εκτέλεση:
Αναλόγως την απόχρωση που επιθυμούμε, επιλέγουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω υλικά. Αφού τα αποξηράνουμε, τα χτυπάμε στο γουδί, ώσπου να κονιορτοποιηθούν. Αναμιγνύουμε μισό φλιτζάνι από τα βότανα με το νερό, και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Αφού κρυώσει το μείγμα μας, ανακατεύουμε καλά με το λάδι, απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά και αφήνουμε για δύο ώρες. Μετά λουζόμαστε κανονικά.
Κάλυψη των λευκών:
Τα γκρίζα και τα λευκά μαλλιά σκουραίνουν και παράλληλα δυναμώνουν και με τις φλούδες της πατάτας.Το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσουμε ένα φλιτζάνι πατατόφλουδες σε δυο φλιτζάνια νερό για μισή ώρα και έπειτα να πιέσουμε καλά τις φλούδες μέσα στο νερό, πριν το σουρώσουμε. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε στα μαλλιά μας, κάνουμε ελαφρύ μασάζ, και ξεπλένουμε με δροσερό νερό. Σταδιακά (και με συχνή επανάληψη), το άμυλο της πατάτας, θα δώσει στα γκρίζα ή λευκά μαλλιά μας, μία πιο σκούρη απόχρωση.