Χειμερινά ροφήματα με ελληνικά βότανα και αρωματικά φυτά, με ευεργετικές ιδιότητες και πολλά οφέλη για την υγεία μας!
Η Ελλάδα έχει αφθονία σε βότανα, ιδιαίτερα άγρια. Η λίστα με τα ελληνικά βότανα περιλαμβάνει και κάποια εξαιρετικά σπάνια τα οποία μεγαλώνουν μόνο στη χώρα μας.
Το μεσογειακό μας κλίμα, το οποίο είναι υπεύθυνο γι’ αυτή τη μεγάλη ποικιλία και τον πλούτο στη χλωρίδα, προσδίδει στα ελληνικά βότανα και αρωματικά φυτά, μοναδική γεύση και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Τσάι του βουνού
Είναι πλούσιο σε σίδηρο, σε φλαβονοειδή, μεταλλικά στοιχεία και αιθέρια έλαια, προσφέροντας στον οργανισμό μας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία. Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό. Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση. Γεγονός που μας επιτρέπει την πόση του ακόμη και το βράδυ.
Χαμομήλι
Ταπεινό στην εμφάνιση αλλά με ανεκτίμητες ιδιότητές του, οι οποίες οφείλονται σε δραστικές ουσίες όπως η κουμαρίνη, τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, το αζουλένιο, κάδμιο και μεταλλικά στοιχεία. Το ρόφημα από χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως, κυρίως λόγω της χαλαρωτικής του ιδιότητας.
Φασκόμηλο
Πολλοί το θεωρούν λανθασμένα το ίδιο με το τσάι του βουνού, παρόλο που οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους. Είναι τονωτικό, έχει αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
Μελισσόχορτο
Το αφέψιμά του, είναι χωνευτικό, τονωτικό για τον οργανισμό, εφιδρωτικό, βοηθάει στην τόνωση της καρδιάς και είναι ένα εξαιρετικό ηρεμιστικό.
Τίλιο
Είναι σε όλους μας γνωστό για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ικανότητες. Είναι το καταλληλότερο ρόφημα για το απόγευμα ή για αργά το βράδυ καθώς χαλαρώνει, από την ένταση της καθημερινότητας.
Δίκταμο
Είναι αυτοφυές και προστατευόμενο είδος. Μελέτες έχουν δείξει την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση εξ αιτίας των πολυφαινολών που περιέχει. Το άγριο δίκταμο της Κρήτης, λόγω της σπανιότητάς του, προστατεύεται με τη συνθήκη της Βέρνης και απαγορεύεται η συλλογή του στο Εθνικό Δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Τσουκνίδα
Πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.
Πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.
Πώς να ετοιμάσετε ένα αφέψημα από ελληνικά βότανα
Βράζετε για περίπου 10 λεπτά το αρωματικό φυτό, σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 φλυτζάνια νερό. Στη συνέχεια το αφήνετε στο δοχείο όπου το βράσατε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνετε.
Για μεγαλύτερη απόλαυση προσθέστε κατά τη διάρκεια του βρασμού, πορτοκαλόφλουδες, ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο ή ό,τι άλλο σας ταιριάζει.
Επίσης, πολύ αρωματικά και απολαυστικά γίνονται τα αφεψήματα με ένα ή περισσότερα αρωματικά βότανα. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δάφνη, λουίζα, μαντζουράνα, λεβάντα, θυμάρι και άλλα αρωματικά, σε μικρότερες δόσεις μέσα στα ροφήματα.
Για περισσότερη γλύκα, προσθέστε μία κουταλιά μέλι ή λίγη ζάχαρη, και απολαύστε το ζεστό ρόφημά σας μέσα στο χειμώνα, όλες τις ώρες της ημέρας.